Přehled tisku

Václav Havel, foto: ČT
0:00
/
0:00

České deníky si připomínají loni zesnulého exprezidenta Václava Havla. O jeho dílo je stále zájem, prodávají se jeho hry i knihy - na rozdíl od doby, kdy byl ještě prezidentem, píše Mladá fronta Dnes.

České deníky si připomínají loni zesnulého exprezidenta Václava Havla. O jeho dílo je stále zájem, prodávají se jeho hry i knihy - na rozdíl od doby, kdy byl ještě prezidentem, píše Mladá fronta Dnes. Havlovy divadelní hry se hrají například i v australské Canbeře, v Zimbabwe nebo v Makedonii, uvádí list. Hru Vyrozumění připravuje na příští divadelní sezonu divadlo v Istanbulu. Zájem je i o plakáty k filmu Občan Havel. Obří zájem zaznamenaly i knihovny, kde se vršily rezervace na Havlovo dílo, píše Mladá fronta Dnes. O knihy je zájem i ve světě. Objevování Havlova díla začalo i v oblastech, kde je dosud uváděn velmi vzácně. Smlouva o vydání děl byla uzavřena se sofijským nakladatelstvím, které chce představit překlady 17 her v bulharštině. Arabsky vydalo 3 hry káhirské nakladatelství a předběžný zájem hlásí Gruzie, píše list.


Foto: Kristýna Maková
V komentáři se k loňským událostem a státnímu smutku okolo Havlovy smrti vracejí Lidové noviny. Dění na konci roku 2011 bylo i kulturní událostí, píše komentátor. Dvořákovo Requiem znělo v katedrále na Hradě a konala se také spousta veřejných shromáždění. Někdo v dění viděl vzedmutí schopnosti prožívat věci pospolitě, pro jiného byly patos a ne vždy zvládnuté city překážkou, důvodem držet si distanc. Dojde-li v nějaké společnosti k projevování citů v masovějším měřítku, je ale jistá míra nevkusu asi nevyhnutelná, konstatuje list.


Václav Havel,  foto: ČT
V dalším komentáři list píše, že kult Václava Havla v Česku nepanuje. To je podle Lidových novin dobrá zpráva pro společnost, která si ke kultům vypěstovala ostražitost. Havel je nejvýraznějším symbolem českého státu, zdůrazňuje list. Byl symbolem tak nepostradatelným, že při dělení federace i premiér Klaus udělal vše pro to, aby byl Havel zvolen českým prezidentem. Byl důležitý při českém vstupu do NATO i do Evropské unie. Komentátor ale připomíná i kritiku Havla, která začala už v lednu minulého roku, tedy tři týdny po jeho úmrtí. Většina kritických hlasů je ale účelová a plná jízlivosti a poťouchlosti, píše list.


Kaly z ostravských lagun,  foto: ČT 24
Vyčištění ostravských ropných kalů se věnují Hospodářské noviny. Jsou zde uloženy tisíce tun odpadů z rafinérské výroby a jejich čištění se prodraží o další více než tři miliardy korun. Protáhne se také minimálně o pět let. Důvodem je to, že v laguně se našlo o téměř sto tisíc tun více kalů, než kolik bylo vyčísleno v původním průzkumu. Od konce minulého roku čištění a udržovací práce stojí miliony korun měsíčně, píší Hospodářské noviny. Toxické látky, které se uvolňují, navíc kontaminují okolí. Původní zakázku na sanaci lagun vyhrála společnost Geosan, která loni našla dalších 92 tisíc tun kalů,. které prý předchozí průzkumy neodhalily. Hladce neprobíhala ani likvidace kalů. Společnost je odvezla do Polska, kde je ale úřady označily za toxický odpad. Nakonec odpad skončil u Litvínova, kde se spaluje, což ale skončí, upozorňuje list. Vítěz nových tendrů na likvidaci tak bude muset najít jiné spalovny.


Kateřina Pancová,  foto: ČT
Bývalá šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová by mohla kandidovat do Senátu, píše deník Právo - kdyby ovšem neseděla jako jedna z obviněných v kauze poslance Davida Ratha ve vazební věznici. Uvnitř ČSSD se prý řešilo, zda by Pancová nebyla v letošních podzimních senátorských volbách vhodným adeptem. Ve své nové výpovědi to tvrdí sám bývalý hejtman David Rath. Připomněl, že Pancová byla ještě před květnovým vypuknutím korupčního skandálu zvolena za členku předsednictva strany. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka však o úvahách týkajících se Pancové žádné informace nemá. „Musím říct, že vůbec nevím o tom, že by se o něčem takovém debatovalo,"řekl v pondělí deníku Právo. Rath se podle své výpovědi s Pancovou seznámil zhruba kolem roku 1994, když s ní pracoval na interní klinice v Motole.


Česko chystá nový registr zbraní a přitvrdí, píší Lidové noviny. Pravidla pro držení zbraní jsou výrazně přísnější než třeba ve Spojených státech, upozorňuje list. Zákon vymezuje, za jakých podmínek se může člověk dostat k různým typům pistolí. Nejtvrdší podmínky platí pro vojenské zbraně, které jsou ze zákona zakázané, píše list. Nejmírnějším pravidlům naopak podléhají zbraně, které jsou historické nebo znehodnocené, zdůrazňují Lidové noviny. Kdo chce mít pistoli, neobejde se bez zbrojního průkazu. Jeho získání ale provází důkladná prověrka - test bezúhonnosti a spolehlivosti. V Česku zatím ale nefunguje centrální registr zbraní, ten ale teď vzniká na Policejním prezídiu. Musí se ale nejdřív změnit zákon, který legalizuje zavedení registru zbraní. Mít zbraň není v české společnosti obvyklé, jejím držitelem je zhruba každý 25. občan. Výrazně jiná je ale situace mezi politiky, kde každý šestý je držitel zbraně a každý pátý má zbrojní průkaz, upozorňují Lidové noviny.


Foto: Kristýna Maková
Boj s daňovými úniky drhne už v zárodku, píše ekonomický deník E15. Měsíc a půl trvalo ministerstvům průmyslu a financí, aby připravila novelu zákona o pohonných hmotách. Ta má zabránit daňovým únikům při obchodování s benzinem a naftou. Teď se hledají cesty, jak ji na poslední chvíli protlačit parlamentem, píše deník E15. Obsah novely už začátkem listopadu představili ministři Martin Kuba z ODS a Miroslav Kalousek z TOP 09 s tím, že zvolí nejrychlejší cestu, jak novelu uvést v život. Kubovo a Kalouskovo vystoupení tehdy budilo dojem, že předložení zákona poslancům potrvá jen pár dnů, píše deník. Kubův úřad tvrdí, že návrh konzultoval s profesními svazy podnikatelů v petrolejářském průmyslu. Česká asociace petrolejářského průmyslu se vyjádřit mohla, společenství čerpacích stanic ČR se ale k textu muselo dostat nestandardním způsobem. Novela zákona o pohonných hmotách zavede nevratnou kauci 20 milionů korun, kterou budou muset obchodníci s benzinem a naftou složit při své registraci. Ta bude sloužit jako jistina pro pokrytí případných daňových úniků, píše deník E15.


Olga Block,  foto: BASIS Schools
Rozhovor s Olgou Block přinášejí Lidové noviny. Je to Češka, která zakládá v USA mimořádně úspěšné školy. Do USA odešla v roce 1996, kdy se vdala za Američana, předtím učila v ČR na univerzitách. Síť nazvaná BASIS schools je úspěšná a má už devět poboček. Školy jsou financovány napůl od státu a napůl jako školy soukromé, tedy ze školného, uvádějí v rozhovoru Lidové noviny. Podle Olgy Block je postavená na systematičtějším přístupu ke studentům společně s rysy amerického školství. Nejprve její škola měla 56 žáků a v současné době se umisťuje na předních pozicích amerických žebříčků, které jsou podle zakladatelky škol klíčové. Zakladatelé uvažují také o zřízení dalších škol například v Číně. I zde totiž existuje majetná vrstva, která si může dovolit soukromou školu.


Foto: Oficiální Facebook společnosti Leo Express
Podíl v soukromém železničním dopravci Leo Express koupil internetový podnikatel Jakub Havrlant. Mladé frontě Dnes to potvrdil šéf Leo Expressu Leoš Novotný. Havrlant vede v Česku firmu Allegro Group, které patří například servery aukro.cz nebo heureka.cz. Jak velký balík akcií a za kolik Havrlant v dopravci získal, nechce ani jedna ze stran zveřejnit. Podle Novotného je vstup akcionáře součástí větších změn ve společnosti, které chce oznámit na začátku příštího roku. Havrlant, který rozjížděl například projekt bezrealitky.cz a nyní se věnuje i investování do začínajících internetových firem, nechtěl svůj vstup do Leo Expressu komentovat. Leo Express vstoupil před několika dny i na trh s dluhopisy, z plánované emise 650 milionů Kč udal mezi investory jen lehce přes 100 milionů. Investory nenalákal ani výnos přes osm procent, který firma slibuje, dodala Mladá fronta Dnes.