Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Ministerstvo financí chce ještě tento měsíc požádat Brusel o výjimku z evropských pravidel výběru daně z přidané hodnoty u motorových paliv. Ministerstvo tak chce zabránit podvodům při obchodech s benzinem a naftou, kvůli kterým stát přichází podle jeho odhadu o tři až čtyři miliardy korun ročně. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

Foto: Evropská komise
Ministerstvo financí chce ještě tento měsíc požádat Brusel o výjimku z evropských pravidel výběru daně z přidané hodnoty u motorových paliv. Ministerstvo tak chce zabránit podvodům při obchodech s benzinem a naftou, kvůli kterým stát přichází podle jeho odhadu o tři až čtyři miliardy korun ročně. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Podle výjimky, kterou musí pro Česko schválit všech 27 členských států Evropské unie, by DPH musely odvádět až čerpací stanice - tedy poslední články v celém obchodním řetězci. Ty by zodpovídaly za celou částku daně. "Je to jednoduché řešení, jak zabránit obrovskému úniku daní,"řekl listu náměstek ministra financí Peter Chrenko. I když se s daněmi podvádí i jinde, u paliv to v tak velkém rozsahu nemá obdoby. Zabránit neoprávněnému krácení DPH při obchodování s pohonnými hmotami by mohla také novela zákona, kterou ve sněmovně předložil poslanec ODS Michal Doktor. I jeho návrh reaguje na takzvané kolotočové podvody, kdy se zboží pohybuje v řetězci firem a některé z nich uplatňují nárok na odpočet daně, zatímco jiné ji nepřiznávají. Podvody s neodvedenou DPH trápí daňovou správu už déle. "Objevují se zhruba poslední dva roky, jde o organizované skupiny,"řekl Mladé frontě Dnesšéf daňové správy Jan Knížek.


Pražský magistrát neví, komu platí 200 milionů korun ročně za pronájem Škodova paláce, kam se před čtyřmi lety přestěhoval, píší Hospodářské noviny. Magistrát si budovu pronajal od firmy Copa retail podnikatele Sebastiana Pawlowského, který ale podle zjištění listu firmu v roce 2007 prodal společnosti Guyana Holding sídlící v Lucembursku, u níž však nelze dohledat skutečného vlastníka. Podle deníku není jisté, zda v pozadí dál nestojí Pawlowski. I přes opakované urgence se odmítl vyjádřit, nicméně nová jednatelka Copy retail uvedla, že podnikatel firmu skutečně prodal, píše list. Už před čtyřmi lety, kdy hlavní město odstartovalo velké stěhování úředníků na jedno místo, vzbuzovala celá akce pochybnosti. Nebylo jasné, proč si Škodův palác v Jungmannově ulici jen pronajímá a magistrát také nedokáže přesvědčivě doložit, že je pronájem výhodný. Kdo tedy ve finále zinkasuje nájemné, které za dvacet let překročí čtyři miliardy? Magistrát nedokázal odpovědět ani po dvou týdnech, pro primátora Pavla Béma ani nejde o nic podstatného. "Pro mě není důležité, kdo co vlastní, spíše co dělá, jak je to kvalitní, dobré a prospěšné,"řekl deníku.


Eduard Kučera,  foto: ČT24
Zakladatel firmy Alwil Software Eduard Kučera se stal vítězem celostátního kola soutěže společnosti Ernst & Young o nejlepšího Podnikatele roku 2009 České republiky. Informuje o tom exkluzivně Mladá fronta Dnes. Vítěz soutěže bude mít šanci utkat se o titul světového podnikatele roku v Monte Carlu. Kučera, který je zároveň vítězem i v kategorii Technologický podnikatel a také Středočeským Podnikatelem roku 2009, začal v počítačové branži podnikat se svým společníkem Pavlem Baudišem už v roce 1988, ještě pod hlavičkou někdejšího Svazu socialistické mládeže (SSM). Od počátku se věnovali antivirové ochraně počítačových programů. V roce 2002 uvedli na trh volně šiřitelný program avast!, který nyní využívá přes 100 milionů lidí na celém světě. Firma je vysoce zisková a stále se rozrůstá. "Jsme hrdí na to, že náš program je tak dobrý a známý, že ho používá už 100 milionů lidí, kteří ani nevědí, že pochází z Česka. Navíc jsme právě navázali spolupráci s firmou Google, takže doufáme, že zákazníků ještě přibude,"řekl deníku Eduard Kučera. Začínajícím podnikatelem roku se podle Ernst & Young stal Jan Zeman, majitel rodinné firmy Biopekárna Zemanka v Oříkově u Sedlčan. V pekárně se ručně vyrábí trvanlivé slané krekry a sladké sušenky výhradně z certifikovaných surovin z ekologického zemědělství, píše Mladá fronta Dnes.


Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová před týdnem dočasně zprostila výkonu funkce plzeňského státního zástupce Libora Řeřichu, píše deník Právo. Ministryně tak vyhověla návrhu plzeňské krajské žalobkyně Marie Polákové, která na Řeřichu podala kárnou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle žalobkyně Polákové se Libor Řeřicha nestandardně angažoval v trestní kauze bývalého šéfa karlovarské pobočky policejní inspekce Miroslava Šouleje, který je od loňského listopadu obviněn ze zpronevěry více než deseti milionů korun a hrozí mu až 12 let vězení. Ze své funkce Šoulej odešel v roce 2006 po kritice za vyšetřování policejního zásahu proti účastníkům CzechTeku 2005 v Mlýnci na Tachovsku. Marie Poláková pro Libora Řeřichu, který kvůli svým nekompromisním postojům při mnohaletém vyšetřování kriminality policistů dostal přezdívku "český Cattani", žádá definitivní konec ve funkci.


Lidové noviny se věnují velmi závažnému tématu posledních dní - zhoršené kvalitě ovzduší, zejména v Moravskoslezském kraji. List přináší mimo jiné rozhovor s lékařem Akademie věd Radimem Šrámem. Podle něj velmi zhoršená kvalita vzduchu přináší člověku různé nemoci, především astma. Například v Ostravě-Bartovicích, tedy v přímém sousedství ocelářského gigantu ArcelorMittal, trpí touto nemocí každé třetí dítě, a navíc se u nich projevuje v nižším věku. Zásadní je také to, že na Ostravsku je na prachových částicích navázáno třikrát více karcinogenních látek, než je tomu v Praze. Situace by se mohla zlepšit, pokud by už fungovala protismogová vyhláška, uvádějí mimo jiné Lidové noviny.


Foto: Evropská komise
Deník Právo píše o tom, že dlouhodobé manželství vede k podobnému myšlení obou partnerů. Navíc důsledkem dlouhodobého soužití jsou také podobné nemoci. Podle průzkumu univerzity v britském Nottinghamu je velice pravděpodobně, že když má jeden z manželů vysoký tlak, bude jím trpět i ten druhý. Důvod je jednoduchý - stejný životní styl, stejné zážitky a společná kuchyně. Aby si tedy manželé nezkracovali roky společného života, měli by se vyhýbat nadměrné konzumaci sladkostí, stejně jako nepřiměřenému příjmu živočišných tuků s výjimkou rybího tuku. Dopřávat by si měli naopak dostatek zeleniny, ovoce, libového masa, celozrnného pečiva, rostlinných olejů, netučných mléčných výrobků a luštěnin.


Vladimír Růžička,  foto: ČTK
Obsáhlý rozhovor s trenérem českých hokejistů Vladimírem Růžičkou přinášejí Hospodářské noviny Kouč Růžička v něm připouští, že jeho svěřenci nejsou favoritem turnaje, což prý ale českému týmu vždy spíše vyhovovalo. Problémem podle něj nebude ani užší kluziště, typické pro NHL. Většina hráčů totiž hraje v zámořské soutěži, a jsou na menší rozměry hrací plochy zvyklí, řekl trenér. Odmítl také názor, že je český hokej v krizi, což doložil faktem, že na mistrovství světa český celek třikrát za sebou nepostoupil až přes čtvrtfinále. Přiznal však, že horší je to v juniorských kategoriích, kdy "dvacítka" naposledy přivezla medaili před pěti lety a na větší úspěch čekáme deset let. Na olympiádě podle trenéra Růžičky překvapí zámořské publikum slávistický útočník Roman Červenka. "V Evropě patří k nejlepším a na olympiádě si řekne o místo v NHL. Bude o něj boj," zdůraznil trenér českých hokejistů Vladimír Růžička v rozhovoru pro Hospodářské noviny.