Šéfem fotbalové Slavie se stal finanční ředitel ENIC Collecott

Předsedou představenstva fotbalové Slavie Praha a.s. se stal Angličan Matthew Collecott, finanční ředitel firmy ENIC, která je majoritním vlastníkem klubu. Na čtvrteční valné hromadě dosavadní sedmičlenné představenstvo odstoupilo a bylo zvoleno nové, složené pouze ze tří členů. Collecottovými kolegy se stali Vladimír Leška a Tomáš Rosen. Leška byl členem předchozího představenstva coby generální ředitel klubu, v novém vedení se z toho předchozího jako jediný udržel a rovněž dosavadní funkci bude vykonávat i nadále. Rosen dosud působil v dozorčí radě klubu.

Delegáti valné hromady se podle předpokladů dohodli i na navýšení základního kapitálu Slavie z 22,4 milionu korun minimálně o 400 milionů, na něž majoritní vlastník ENIC použije vlastní pohledávky. Nová dozorčí rada bude šestičlenná, do jejího čela byl zvolen předseda předchozího představenstva Miroslav Ondříček. Pět míst je již obsazeno, šesté je podle Lešky připraveno pro zástupce nového strategického partnera.

Collecott na tiskové konferenci zdůvodnil nepříznivou finanční situaci klubu investicemi do stadionu, špatnými výkony mužstva a korupčním skandálem v českém fotbalu. "Ve finále budeme muset dojít k tomu, že platy hráčů se budou odvíjet od jejich výkonů," řekl. "Pokud budou hráči loajální a podávat kvalitní výkony, zaslouží si odměnu," řekl nový předseda představenstva. Dodal, že současné kontrakty s hráči budou nadále platit, ale nové již budou uzpůsobeny současným podmínkám.