Sen o říši krásy

Goya: La Tauromaquia

Až do 14. října mohou návštěvníci pražského Obecního domu obdivovat kolekci uměleckých děl, vybranou ze sbírky dekadentního básníka Jiřího Karáska ze Lvovic. Výstavu s názvem "Sen o říši krásy", která byla zahájena už v květnu a nyní pokračuje druhou částí, vám v dnešní rubrice představí Evelina Himalová.

Výběr z ojedinělé sbírky výtvarného umění Jiřího Karáska ze Lvovic, mimořádná obsahem i rozsahem, má veřejnost možnost zhlédnout po mnoha letech. Důvodem uspořádání výstavy byla i dvě letošní jubilea tohoto velkého milovníka umění - 130. výročí jeho narození a 50. výročí jeho úmrtí. Autorsky se na expozici "Sen o říši krásy", která musela být vzhledem k velkému množství vybraného materiálu rozdělena na dvě části, podílela řada historiků umění a literatury, kteří jsou podepsáni i pod stejnojmennou obsáhlou česko-anglickou publikací s bohatým obrazovým doprovodem, která k ní byla vydána. Snad ale nejzasvěcenějším znalcem Karáska a jeho sběratelského odkazu, jak sám i přiznává, je z celého autorského týmu docent doktor Jan Nepomuk Assmann, kterého jsem pozvala k mikrofonu...

Goya: La Tauromaquia
... řekl Radiu Praha docent doktor Jan Nepomuk Assmann, jeden z autorů výstavy a knihy přibližující nám mimořádnou osobnost Jiřího Karáska ze Lvovic.