Senát je pro možnost rozpuštění sněmovny jako řešení vládní krize

Zjednodušit možnost vyhlášení předčasných voleb do Poslanecké sněmovny v dobách vládní krize má návrh ústavní novely, kterou ve čtvrtek v prvním čtení podpořil Senát. Návrh předložili senátoři opoziční ODS. Normu v nadcházejících týdnech projednají senátní výbory a komise. Navržená změna má umožnit poslancům na návrh prezidenta předčasně ukončit své funkční období poté, když by vláda podala demisi. "Vypsání předčasných voleb by bylo krajní možností řešení politické krize, tedy neschopností sněmovny dohodnout se na sestavení nové vlády," uvedl spoluautor novely Jaroslav Kubera. Návrh podle něj rozšiřuje dosavadní ústavní možnosti k vyřešení vládní krize. "Návrh nezvyšuje v žádném případě pravomoci prezidenta, není také žádným iniciátorem politických krizí či demisí vlády," zdůraznil Kubera. "Z praktického pohledu zkrátí tento návrh dlouhé období sestavování možná i zbytečných vlád," dodal.

Předseda senátní ústavní komise Jiří Stodůlka pokládá za "možná nejdůležitější zádrhel" pro přijetí novely sněmovnou to, že poslanci by po rozpuštění své komory přišli o své platy, kanceláře, asistenty a další požitky. Navíc Senát by se pak stal náhradním parlamentem - na návrh vlády by přijímal zákonná opatření, která by předkládal ke schválení nové sněmovně. "Rozpuštění Poslanecké sněmovny je trest zákonodárcům, kteří nedobře uchopili své povinnosti a nedobře je plní," podotkl Stodůlka. Připomněl, že navrhovanou změnu už Senát předložil v roce 2001 v rámci rozsáhlejší ústavní novely. Sněmovna ji ale v předvolebním období neschválila.

Novela má v Senátu velmi slušné šance na schválení. V prvním čtení ji podpořilo 65 ze 75 přítomných senátorů, přičemž ostatní - většina sociálních demokratů, tři lidovci a oba komunisté - se hlasování zdrželi. I když byla předložena v souvislosti s krizí bývalé vlády Stanislava Grosse, s ohledem na délku schvalování nebude moci být použita ani pro řešení situace, když by nynější vláda Jiřího Paroubka případně nedostala od sněmovny důvěru. Platná ústava nyní umožňuje prezidentovi vyhlásit mimořádné volby v případě, že vláda třikrát po sobě nezíská důvěru sněmovny. Umožňuje to také například při dlouhodobé nečinnosti sněmovny, nebo když poslanci do tří měsíců nerozhodnou o vládní předloze, s jejímž projednáváním kabinet spojil otázku důvěry.