Senát zváží doplnění volební novely o korespondenční hlasování

Senát podle předsedy Miloše Vystrčila (ODS) zváží, zda do volební novely nevloží korespondenční hlasování pro Čechy v zahraničí, i když to Sněmovna odmítla. Vystrčil to dnes řekl novinářům. Ocenil současně, že dolní komora v novelě předem respektovala jiná stanoviska horní komory, která se týkala například zachování 14 volebních krajů nebo vstupního limitu do Sněmovny pro koalice. Senát bude o novele rozhodovat koncem dubna.

Zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí má podle Vystrčila v Senátu "většinovou podporu". Následující debaty se proto povedou o tom, zda by dolní komora případně byla ochotna svůj postoj v otázce hlasování poštou změnit. Zjistíme, jak ta situace ve Sněmovně vypadá, a potom se následně budou senátoři rozhodovat," uvedl Vystrčil. O zavedení korespondenční volby pro Čechy v cizině Senát usiluje dlouhodobě. Důvodem je to, že krajané zejména v rozlehlejších zemích nyní musí kvůli hlasování vážit často dlouhou a nákladnou cestu na ambasády.

Předseda senátu Miloš Vystrčil dále uvedl, že chhování premiéra Andreje Babiše (ANO) je nevypočitatelné a bezohledné. Jednání prezidenta Miloše Zemana ve vztahu k oponentům považuje Vystrčil za neomalené a nepřijatelné. Podle šéfa horní komory tito ústavní činitelé nedodržováním pravidel a společenských norem přispívají k jejich destrukci, a tím k chaosu. Reagoval tak na způsob odvolání Jana Blatného (za ANO) z funkce ministra zdravotnictví. Za neomalené a nepřijatelné Vystrčil považuje to, pokud se ústavní činitelé, například prezident, vysmívají lidem, opovržlivě vyjadřují o jejich práci či inteligenci. "Považuji za projev nejhlubšího úpadku, pokud jsou zástupci například médií nazýváni hyenami anebo ochránci naší bezpečnosti čučkaři," uvedl Vystrčil ke dvěma ze Zemanových výroků.