Senátní volby: ODS asi výhru ve všech obvodech ve finále neobhájí

ODS se stala jednoznačným vítězem prvního kola senátních voleb, avšak za týden bude pro ni zřejmě obtížné při finálových duelech takový úspěch zopakovat. Svědčí o tom zkušenosti z předchozích let, kdy právě kandidáti ODS doplatili na to, že se proti nim ve druhém kole voliči soupeřů spojili. Na toto úskalí druhého, rozhodujícího kola senátních voleb, v neděli upozorňovali i politologové, které oslovila ČTK.

Výsledky předchozích senátních voleb a počty hlasů, které kandidáti dostali v prvním kole, stavějí do role jasných favoritů zástupce ODS na Českokrumlovsku, Táborsku, Mělnicku, Liberecku, Jičínsku a Brněnsku. Mírnými favority jsou občanští demokraté na Berounsku, v Praze 10 a 11 a na Kroměřížsku. Druzí nejúspěšnější by mohli být křesťanští demokraté, jejichž kandidáti mají velkou šanci na zvolení na Jihlavsku a Hodonínsku, mírnými favority jsou i na Novojičínsku a Ústeckoorlicku. Posílit pozice KSČM v Senátu by mohli hlavně její kandidáti na Mostecku a Bruntálsku, vítězství možná obhájí i v Ústí nad Labem. Maximum z minima by mohli vytěžit sociální demokraté. Ze tří jejich kandidátů by mohli uspět dva, a to na Olomoucku a Kutnohorsku. Ze dvou kandidátů US-DEU má větší šance na zvolení kandidát v Praze 6, na Pardubicku bude asi duel vyrovnaný. Obtížně odhadnutelný je výsledek i na Karlovarsku, Blanensku, Frýdeckomístecku, v Ostravě a v Brně. V tomto obvodu se možná zopakuje loňský těsný souboj mezi kandidáty ODS a KDU-ČSL. Ve finále doplňovacích senátních voleb je dělilo jen 21 hlasů.

Druhé kolo voleb bude i zkouškou toho, do jaké míry je ČSSD ochotná spolupracovat s KSČM. Kandidáti KSČM totiž budou za týden hned v devíti obvodech bojovat o zvolení s kandidáty ODS, sociální demokraty pak čeká stejné klání s protivníky z ODS ve třech obvodech. Někteří lidé z ČSSD a KSČM dali už před volbami najevo, že by o vzájemnou podporu svých kandidátů stáli.