Senátní volby v Praze 11 byly prohlášeny za neplatné

Antonín Zápotocký, Foto: ČTK

Nedávné volby do Senátu v obvodu číslo 19 byly prohlášeny za neplatné kvůli nečestně vedené předvolební kampani. Poprvé v historii soud zpochybnil výsledek voleb kvůli tomu, že kampaň nebyla vedena férovým způsobem. Podrobnosti zjišťovala Martina Lustigová.

Antonín Zápotocký,  Foto: ČTK
Nejvyšší správní soud zrušil na základě stížnosti neúspěšného kandidáta Antonína Zápotockého (KDU-ČSL) výsledky voleb do Senátu v Praze 11 s odůvodněním, že kampaň nebyla vedena čestně a poctivě. Nedávné senátní volby vyhrál kandidát Občanské demokratické strany Jan Nádvorník. Ten má nyní dvě možnosti: buď se obrátí se stížností k Ústavnímu soudu nebo se pokusí mandát obhájit v nových volbách.

Co vedlo Antonína Zápotockého k podání stížnosti?

"Já jsem kandidoval do Senátu v obvodu kolem sídliště Jižního města. A otevřel jsem tady určitou kauzu vedení dálničního okruhu, která je spojená i s různými investory a prosazováním hypermarketů a podobně a jsou tady ve hře i různé spekulace s pozemky. Dvě okolní městské části vydaly v průběhu volební kampaně místní zpravodaje, ve kterých mě velmi vážně pomluvily. Smyslem toho bylo kompromitovat mě jako kandidáta a nositele toho tématu. Myslím si, že tam skutečně nešlo jenom o ten prostý fakt, že chtěli prosadit jiného kandidáta, ale že to bylo i ve spojení s politickými vazbami na investory."

Proti jakému konkrétnímu tvrzení se Zápotocký ohradil? Podle jednoho zpravodaje měl své rodině zajistit lukrativní pozemky v Křeslicích, kde je starostou. Další zpravodaj zase Zápotockého viní z machinací s byty.

Antonín Zápotocký skončil ve volbách na třetím místě a nepostoupil tak do druhého kola. Od postupu ho dělilo pouhých 325 hlasů. Zápotocký si je jistý, že mu hlasy ubrala právě pomlouvačná kampaň.

Zápotockého protikandidát Jan Nádvorník je rozhodnutím soudu zaskočen a odmítá, že by z jeho strany byla kampaň vedena nečestně: "Já jsem svoji kampaň vedl velmi korektně a nemůžu samozřejmě komentovat ostatní, kteří tu kampaň vedli jinak, ale z mé strany rozhodně nedošlo k žádnému pochybení."

Věří si Jan Nádvorník, že v případných opakovaných volbách opět zvítězí?

"Já o tom vůbec nepochybuji a samozřejmě jsem připraven do toho jít s největší vervou, protože jsem tomu za ten minulý rok věnoval mnoho času a energie a to nehodlám prohospodařit."

Kromě Nádvorníka hodlá znovu kandidovat i Antonín Zápotocký, který se ale už teď obává nekorektní předvolební kampaně. Změnit kandidáta chtějí sociální demokraté. Proti Nádvorníkovi a Zápotockému pravděpodobně nepostaví Ivana Davida, který před několika týdny v souboji s nimi propadl, ale filozofa Erazima Koháka, který neúspěšně kandidoval v jiném obvodu.

Podle zákona se volby musí opakovat do 3 měsíců. Termín jejich konání vyhlásí prezident republiky. Václav Klaus zatím rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ostře kritizoval: "Já to považuji za strašně riskantní precedens, který může vést k opakovanému blokování všech možných voleb na všech úrovních. To si může někdo nechat na sebe napsat hanlivý článek, zorganizovat si to, když bude vidět, že asi nevyhraje, a druhý den oznámí, že tento článek to způsobil. Prostě bál bych se toho velmi." Klausovu kritiku odmítají nejen politici, například ministr spravedlnosti Pavel Němec, ale i politologové.

Důsledkem zpochybnění výsledků voleb je pokles počtu senátorů za ODS z původních 36 na 35.