Přehled tisku

Už tři roky měl v Česku fungovat centrální elektronický rejstřík exekucí. Už tři roky si měl každý zájemce bez problémů zjistit, jestli se jeho obchodní, ale třeba i životní partner netopí v dluzích, které neplatí. Jak ale konstatuje deník Právo, po rejstříku exekucí stále není ani vidu, ani slechu. Exekutorská komora, která má podle zákona registr vést přitom tvrdí: zřídit ho mělo ministerstvo spravedlnosti, ne my.

Logo ODS
Deník Právo se věnuje programu občanských demokratů a zamýšlí se nad jeho šancemi na úspěch. Uvádí, že ODS má za sebou "dobu přípravy jasných, snáze zapamatovatelných hesel a programů". Nyní však občanské demokraty čeká vysvětlování a popularizace reforem, které chtějí prosadit. Tento krok považuje komentátor za okamžik, při kterém se může ODS "silně zapotit", zejména v kontextu proklamované rovné daně. Právo nicméně připouští, že ODS vyvolala "zajímavé očekávání". "Co bude následovat, tedy konkrétní propočty a způsob odpovědí, bude rozhodující". Podle deníku by také nástup ODS mohl být inspirací pro ostatní politické strany, především pro ČSSD. "Ovšem jen tehdy, nezačne-li při pohledu na současné volební preference soutěžit s ODS pouze v tom, kde ještě více sníží daně a seškrtá sociální dávky," uvádí Právo.


Komentář Mladé fronty Dnes se věnuje sporu bývalých studentů fakulty architektury, kterým brněnský městský soud nařídil, aby se omluvili předlistopadovému šéfovi fakultní organizace KSČ za to, že ho v roce 1989 písemně kritizovali. Deník se pozastavuje nad tím, že soud dává zapravdu někdejšímu komunistickému funkcionáři. "Chtěli bychom minulosti rozumět, kreslit za ní čáry, být s ní smířeni. Ale neušli jsme ještě ani krok. Totiž ne my, ale soudy," uzavírá Mladá fronta Dnes.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Chudým se má krátit nemocenská píše deník Právo. O více než tisíc korun by se měly od roku 2006 snížit dávky v nemoci lidem s podprůměrnými příjmy. Naopak lidé s nadprůměrnými výdělky by si měli proti současnosti polepšit o dva, tři i více tisíc korun. Počítá s tím vláda v návrhu nového zákona o nemocenském pojištění. Navrhuje totiž jiný výpočet dávek v nemoci než se používá nyní. Předkladatel původního návrhu ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach však s touto variantou nesouhlasí. Sám navrhoval výpočet nemocenské, který by lidem spíše přilepšil, ovšem neuspěl.


Největší česká soukromá lesnická firma CE Wood zažalovala Nejvyšší kontrolní úřad o sto milionů korun za to, že poškozuje její jméno. Jak píší Hospodářské noviny, NDÚ totiž před časem zveřejnil výsledky šetření, podle kterých lesnické firmy zneužívaly smluv s Lesy České republiky a obohacovaly se na úkor státního podniku. Firma CE Wood v žalobě požaduje buď zrušení kontrolního závěru, nebo odškodnění sto milionů korun. Podle listu přichází žaloba v době, kdy ministr zemědělství Jaroslav Palas stupňuje snahu získat pro Lesy ČR větší podíl na trhu s dřevem, a tím i větší zisk. Oporu má právě v šetření Nejvyššího kontrolního úřadu, podle kterého je prodej dříví státem efektivnější než přes soukromé firmy.


Už tři roky měl v Česku fungovat centrální elektronický rejstřík exekucí. Už tři roky si měl každý zájemce bez problémů zjistit, jestli se jeho obchodní, ale třeba i životní partner netopí v dluzích, které neplatí. Jak ale konstatuje deník Právo, po rejstříku exekucí stále není ani vidu, ani slechu. Exekutorská komora, která má podle zákona registr vést přitom tvrdí: zřídit ho mělo ministerstvo spravedlnosti, ne my. Resort to ale odmítá s tím, že kdo ho má vést, měl by ho i zřídit. Komoře podle listu chybí peníze. Zřízení centrálního rejstříku exekucí by totiž přišlo na dva až tři miliony korun a ty prý komora nemá. Určitá naděje, že se lidé registru konečně dočkají, ale existuje. Exekutorská komora se s projektem na rozjezd rejstříku uchází o peníze z norské fondu, určeného novým zemím Evropské unie a už se s ním dostala do užšího kola, píše Právo.


Zneužití radničních zpravodajů ve volební kampani, kvůli kterému soud zrušil senátní volby v jedné části Prahy, vůbec není ojedinělým případem. Mladá fronta Dnes zjistila, že pokušení vylepšit svůj obraz v obecních novinách - placených z veřejných peněz - podlehlo před senátními a krajskými volbami více politiků v několika městech. Rozdíl oproti kauze v okrsku Praha 11 je v tom, že poražení kandidáti si nikde jinde nestěžovali u soudu. Jinak, kdyby Nejvyšší správní soud postupoval stejně, by mohly být zpochybněny volby na více místech. Například hejtmanské noviny v Plzeňském a Karlovarském kraji připomínaly před volbami stranické letáky: v obou se lídři ODS a ČSSD objevili na několika fotografiích, píše Mladá fronta Dnes.


Postup policie v kauze psychiatra Karla Hynka, kterého loni zmasakroval mačetou jeho pacient Petr Ulom, zřejmě nebyl v pořádku. Kriminalisté totiž před činem nezasáhli, i když je lékař na výhružné chování svého pacienta dvakrát upozorňoval. V tomto duchu, jak informuje deník Právo, uzavřel své zkoumání případu první náměstek ministra vnitra Miloslav Koudelný. První Hynkovo trestní oznámení policie odložila kvůli nedostatku důkazů. Druhým oznámením se začala zabývat až loni na podzim, jenže to už bylo pozdě. V květnu totiž Ulom vtrhl do Hynkovy ordinace v Praze na Vinohradech a posekal ho mačetou. Psychiatr byl s těžkým zraněním hlavy a rukou převezen v bezvědomí do nemocnice. Po dvou náročných operacích byl v červenci propuštěn. Psychiatr Hynek je přesvědčen, že kdyby policie na jeho výzvy zasáhla, nemuselo k masakru vůbec dojít.


V Česku je nedostatek domácích pilotů. Hlavně v posledních měsících se tak prudce zvýšil počet letců ze zahraničí. Jak píšou Hospodářské noviny, české letecké společnosti využívají služeb například Němců, Slováků, Ukrajinců, ale i Italů a Irů. Jen například firma Travel Service zaměstnává víc než třetinu cizinců. Důvodem je podle odborníků velký nadbytek pilotů nejen v Evropě, ale i ve Spojených státech. Česko je naopak výjimkou, protože u nás letecké společnosti expandovaly a potřebovali pilotů víc. Jejich zástupci se zároveň shodují v tom, že daleko častěji je oslovují právě zahraniční piloti, než například bývalí armádní letci.


Pilotům se věnují i Hospodářské noviny. Jak píší, piloti Českých aerolinií předložili vedení společnosti návrh kolektivní smlouvy, ve kterém žádají výrazně vyšší platy. Průměrný plat pilota by podle odborníků mohl v roce 2007 dosahovat přibližně 220.000 korun měsíčně. Loni se měsíční pohyboval kolem 100.000 korun. "Jedním z bodů našeho návrhu je zvýšení platů pilotů během tří let na úroveň sedmdesáti procent průměrného platu letců Sky Teamu," řekl listu prezident Profesního sdružení pilotů ČSA Radomil Kratochvíl. V současnosti podle něj plat pilotů dosahuje pouze 38 procent průměru aliance Sky Team, do které patří kromě ČSA například také Delta Airlines, Air France, KLM a Alitalia. Odborníci na letectví podle listu uvádějí, že vyjednávání o nové kolektivní smlouvě bude tento rok velmi komplikované. ČSA totiž budou mít v následujících letech velká vydání mj. kvůli nákupu nových strojů.


Obyvatele Dubna na Příbramsku ohrožuje radioaktivní voda z blízkých zatopených dolů. Její hladina stoupá rychleji, než se předpokládalo. Lidé se bojí, že začne vytékat na povrch. Správci uranových dolů ale tvrdí, že mají všechno pod kontrolou, napsal deník Blesk. Nedaleko Dubna byla před 15 lety jedna z největších šachet uranových dolů. Po zrušení těžby ji nechala firma Diamo, která doly spravuje, zatápět spodní vodou. Stovky kilometrů podzemních chodeb se měly plnit minimálně ještě dalších 20 let. Měření ale začala signalizovat, že radioaktivní voda stoupá rychleji. Z nejníže položené šachty by mohla začít vyvěrat už v příštím roce, napsal deník. Představitelé společnosti Diamo ale tvrdí, že se není čeho obávat. "Vzestup spodní vody urychlily srážky v povodňovém roce 2002. Okamžitě jsme zahájili výstavbu čističky, která musí být dokončena dřív, než voda ze šachty začne vytékat," řekl ředitel Diama Václav Plojhar. Čistička by podle něj měla být uvedena do provozu do konce příštího roku. Bude stát 150 milionů korun.