Senátoři opět nominují na státní vyznamenání bratry Mašíny

Senát zopakuje svůj loňský návrh, aby prezident Václav Klaus udělil státní vyznamenání šesti členům protikomunistické odbojové skupiny, kterou před 50 lety vedli bratři Ctirad a Josef Mašínové. Skupinu navrhl nominovat spolu s dalšími kandidáty organizační výbor horní komory, po zpochybněném hlasování senátoři nakonec kontroverzní návrh přijali. Kromě bratří Mašínových byli členy jejich odbojové skupiny ještě Milan Paumer, Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák. O nominaci posledního z nich, který byl popraven před padesáti lety, uvažovala i dolní komora, její organizační výbor ho však ve čtvrtek ze seznamu kandidátů vyškrtl. Konečné slovo mezi svými kandidáty bude mít sněmovna jako celek. Nakonec však bude rozhodnutí na prezidentovi, loni návrh nevyslyšel.

Snaha ocenit Mašíny je každoročně příčinou sporů, neboť na jejich protikomunistickou činnost nejsou shodné názory. Počátkem června bratry Mašíny a jejich čtyři spolubojovníky vyznamenalo České a slovenské sdružení v Kanadě Masarykovou cenou. Mašínové a Milan Paumer cenu převzali osobně. Janata, Švéda a Novák byli vyznamenáni in memoriam. Cenu dostali podle předsedy sdružení Miloše Šuchmy "za odvahu v době, která byla jedním z nejkrutějších období v komunistickém Československu". Senátoři při kongresu sdružení pozvali Mašíny, kteří dosud žijí ve Spojených státech, k návštěvě Česka.

Skupina Mašínů zabila před 50 lety při útěku na Západ šest lidí z ozbrojených složek státu. Někteří lidé jim ale dodnes vyčítají, že postřelili hasiče a zastřelili ozbrojeného muže, který převážel peníze, a chloroformem omámeného příslušníka tehdejší policie. Beletrizovaný příběh Mašínů přibližuje loňská Kniha roku s názvem Zatím dobrý. Právě z ní citovali odpůrci nominace, aby dokázali, že Mašínové nemají na vyznamenání právo.