Šíření covidu v Česku zpomaluje, ve středu přibylo 8763 případů

Ve středu přibylo v Česku 8763 potvrzených případů onemocnění covid-19. Ve srovnání se stejným dnem minulého týdne byl přírůstek zhruba o čtvrtinu nižší. Od začátku epidemie loni v březnu zemřelo 25.450 lidí s prokázaným koronavirem, z toho zhruba 18 procent tento měsíc. Celkový počet prokázaných případů nákazy novým koronavirem v Česku se blíží 1,5 milionu. Denní počty nově nakažených v mezitýdenním srovnání klesají zhruba od prvního březnového víkendu. V nemocnicích bylo ve středu 8123 lidí s covidem. Je to druhý nejnižší počet od začátku března. Oproti předchozí středě ubylo 1000 hospitalizovaných.

K očkování proti covidu-19 se první denregistrovalo přes 23.000 chronických pacientů pod 70 let, kteří patří mezi koronavirem více ohrožené skupiny. Termín vakcinace už má zhruba 1450 z nich. Přednostní očkování vybraných pacientům umožňují speciální kódy, které jim dávají jejich ambulantní lékaři. Uplatnit je musí do konce dubna.

První dodávka léku na covid-19 od firmy Regeneron dorazí do ČR v pátek 26. března. Bude obsahovat 4000 dávek, stejné množství dorazí i v dubnu a květnu. ČTK to dnes řekl Jiří Pešina, mluvčí firmy Roche, která bude lék v Česku distribuovat podle pokynů fakultních nemocnic v Motole a Brně. Lék je určen pro pacienty, kterým hrozí těžký průběh nemoci. Je potřeba jim ho podat krátce po zjištění pozitivního testu na covid-19. Lék se vyrábí v továrně ve Švýcarsku.