Školští odboráři zvažují stávku i petice za zvýšení platů

Českomoravský odborový svaz pracovníků (ČMOS PŠ) znovu zvažuje protesty za zvýšení platů zaměstnanců škol. Po zářijové denní stávce uvažují okresní odborové organizace o peticích, ale i vícedenním protestu. Předsednictvo školských odborů by mělo v polovině října rozhodnout, jakým způsobem budou dál postupovat, řekl v pondělí novinářům předseda odborů František Dobšík.

Vláda v polovině září nepřidala při schvalování rozpočtu peníze na zvýšení mezd pracovníků školství. Kabinet měl podle odborářů dostatek prostoru na přerozdělení peněz tak, aby měl více na svou prioritu - školství. Podle Dobšíka odbory sice vnímaly, že vláda přidala vysokým školám, na druhou stranu ale čekaly, že se podobným způsobem zachová i k regionálnímu školství.

Místopředseda odborů Jiří Valenta řekl, že vláda ukázala při rozdělování 11 miliard korun své skutečné priority. Kromě vysokých škol přidala zemědělcům a dopravě. Než o konečné podobě rozpočtu bude rozhodovat parlament, mají odboráři ještě dostatek času na to, aby působili na poslance a přesvědčili je, že je třeba školství přidat, podotkl Dobšík.

Pokud by se rozhodli k protestním akcím, chtěli by je uskutečnit ještě před konečným schválením rozpočtu poslanci.

Pracovníci školství kvůli vládní reformě veřejných financí, která pro mnohé z nich znamená meziroční pokles příjmů, stávkovali už 1. září. Zavřeno zůstalo kolem 3000 škol.