Školy v Česku čelí třetím dnem výhrůžkám, policie je považuje za málo závažné

Přes 490 škol dnes opět dostalo výhružný e-mail, uvedla policie na síti X. Závažnost hrozby považují policisté za velmi nízkou. Postupovat budou jako v předchozích dnech, kdy se snažili co nejméně narušit výuku. V úterý dostaly stovky škol v celém Česku oznámení, jehož autor hrozil, že jsou zaminované. Ve středu obdržely některé školy e-mail vyhrožující výbuchem.

Způsob hrozby je velmi podobný tomu z předchozích dní, uvedla dnes policie. "Ačkoliv se nejedná o stejnou e-mailovou adresu, tak ale propojenost mezi účty dle našich informací existuje," dodala. Například v Příbrami byly evakuované všechny základní školy, policie nyní objekty kontroluje, řekla ČTK mluvčí města Eva Švehlová.

Výhrůžky výbuchem se podle středečního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) týkaly v úterý 600 škol a o den později 400 zařízení. Šlo o základní i střední školy a státní i soukromé subjekty. Rakušan uvedl, že cílem výhrůžek je znejistit společnost a vnést do ní strach a nervozitu. "Tento modus operandi jsme v minulosti viděli i na jiných místech Evropy," dodal. Policie podle ministra pracuje s větším počtem vyšetřovacích verzí a vyměňuje si poznatky se slovenskými kolegy, kteří se potýkali s podobným problémem.