Skončil 56.ročník Pražského jara

56.ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro je už minulostí. Závěr i ohlasy některých umělců do dnešní rubriky shrnula Evelina Himalová.

Odborná kritika nešetřila superlativy. Kromě výkonů Evy Dřízgové-Jirušové i dalších sólistů ocenila i vysoký standard odvedený Pražským filharmonickým sborem. Spokojen byl i přítomný ministr kultury České republiky Pavel Dostál, který ocenil především Beethovenovo dílo... řekl ministr kultury Pavel Dostál. O slovo jsem po závěrečném koncertu festivalu požádala i odborného poradce programu pana Antonína Matznera... Dramaturg Pražského jara Antonín Matzner připomněl i hostování českých exilových umělců. Litoval, že nemohl na festival přijet dirigent Zdeněk Mácal z důvodu nemoci manželky. Ocenil, že jsme mohli v Praze přivítat letos v srpnu osmdesátiletého hudebního skladatele profesora Karla Husu, který žije mimo vlast od svých 25 let, ale nikdy na ni nezapomněl, má ji stále v lásce, jak mi to ostatně potvrdil i on sám v krátkém rozhovoru... poděkoval Karel Husa.

K významu mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, jehož letošní 56.ročník v neděli skončil, se pro naše vysílání vyjádřil i člen umělecké rady multiinstrumentalista a skladatel Jiří Stivín... řekl Radiu Praha Jiří Stivín.