Škromach: Koncepce Kubinyiho je v rozporu s politikou ČSSD

Pouze osobní představou ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho je nová koncepce zdravotnictví, která počítá se snížením pojistného a vyšší spoluúčastí pacientů. ČTK to řekl místopředseda ČSSD a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. "Jeho pohled na věci je v naprostém rozporu s politikou sociální demokracie," zdůraznil. Kubinyiho koncepci odmítli i jeho sociálnědemokratičtí předchůdci. Kubinyi koncepci, kterou připravil, s nikým nekonzultoval, ani s vedením sociální demokracie nebo její odbornou komisí, ani s ministerstvem práce, s nímž problémy jeho resortu souvisejí, rozhorlil se Škromach.

Zdravotní pojištění by se mělo podle Kubinyiho snížit ze současných 13,5 procenta na 11 až 12 procent, uvádí Právo. Výpadek příjmů má nahradit spoluúčast pacienta limitovaná 4000 až 5000 korun ročně. Kubinyi ještě krátce po nástupu do funkce letos v dubnu zvyšování spoluúčasti pacientů vyloučil. "V žádném případě to není představa sociální demokracie o řešení problémů ve zdravotnictví," zdůraznil místopředseda, který je v ČSSD odpovědný za odborné komise. Při sestavování nové vlády po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2002 byl Škromach vedle tehdejší místopředsedkyně Marie Součkové jedním z kandidátů na ministra zdravotnictví.

Za situace, kdy nynější kabinet končí a připravuje se vláda nová, považuje Škromach za velmi nešťastné, že odcházející ministr přichází s podobnými návrhy. Kubinyiho představy podle něj ale debaty o nové koaliční smlouvě a programovém prohlášení vlády nijak neovlivní. "Nejsou to jednání o představě pana Kubinyiho," dodal. "Při relativně nízkých důchodech by to například vedlo ke snížení kvality zdravotní péče, protože by ji lidé odkládali," řekl ČTK Bohumil Fišer, který byl ministrem zdravotnictví v kabinetu Miloše Zemana. Mnozí lidé by podle něj chodili k lékaři pozdě, kdy je nemoc v pokročilém stadiu, a proto hůře zvládnutelná. "Odporuje to také sociálnědemokratické koncepci solidarity zdravých s nemocnými. Z toho důvodu jsem proti spoluúčasti," dodal. "Bylo by nejlepší, kdyby pan ministr vstoupil do Unie svobody, protože je zřejmé, že tam podle svých názorů patří," poznamenal Ivan David, který rovněž řídil tento resort v Zemanově kabinetu.