Škromach: Možná omezíme volný pohyb sil z některých zemí EU

Vláda zváží možnost zavést vůči státům, které hodlají po rozšíření Evropské unie omezit volný pohyb pracovních sil, podobné opatření. Novinářům to řekl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Zároveň však bude pokračovat v jednáních o zrušení přechodného období. Ministr věří, že by se omezení mohlo alespoň zkrátit ze sedmi na dva roky.

"Je paradoxní, že například ve vztahu s Německem v České republice legálně pracuje více Němců než českých občanů v Německu," uvedl Škromach. Přitom Německo spolu s Rakouskem patří k zemím, které se po rozšíření EU obávají nekontrolovaného přílivu pracovníků z nově přistupujících států. Podle ministra budou s těmito státy pokračovat jednání o určitých kvótách pro některé profese.

Češi, kteří budou pracovat za hranicemi, budou platit sociální pojištění v dané zemi. "Ale pokud přijde (pracovník) například o zaměstnání, tak on ani jeho rodina se nesmí stát přítěží jejich sociálního systému," upozornil ministr. Lidé tak budou mít právo na podporu v nezaměstnanosti po dobu obvyklou v daném státě, ale již ne na sociální dávky. "To je zásadní věc a samozřejmě to budeme uplatňovat i my vůči ostatním zemím," dodal.