Škromach: Sobotkův plán na rozpočtové škrty není reálný

Plán ministra financí Bohuslava Sobotky, podle kterého by měla vláda v příštím roce ušetřit asi 30 miliard korun, není podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha reálný. Vláda by si prý měla říci, kde chce šetřit, a poté se pokusit zmírnit takzvaný konvergenční program, ke kterému se zavázala Evropské unii. Škromach to řekl ČTK po setkání s investory.

Česká republika se v Bruselu kvůli chystanému přijetí eura zavázala nejen ke snižování schodku rozpočtu, ale i k dodržování výdajových rámců. "Výdajovými rámci jsme si trochu moc svázali ruce, a to dobrovolně," řekl Škromach ČTK. Podle něj bude nutné konvergenční program učinit reálnějším. S tím však Sobotka nesouhlasí. "Našim cílem je dodržet program, ke kterému jsme se zavázali. V příštích dvou letech je potřeba ušetřit asi 70 miliard korun," řekl ČTK jeho mluvčí Marek Zeman.

Podle Škromacha si vláda musí říci, kde ještě může škrtat a v čem již ne. "My můžeme říct, že budeme valorizovat důchody minimálně a ušetříme pět, šest miliard. My můžeme říct, že nezvýšíme mzdy pro veřejnou správu a ušetříme několik miliard korun. Ale je otázka, jestli to je dobře," řekl a připomněl, že i velké země jako Francie nebo Itálie se unijním pravidlům brání.