Vize ODS nepřekvapila

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ideovou konferencí nazvala ODS své sobotní jednání v Brně. Spíše ale šlo o zveřejnění dokumentu Vize 2020 jako představy vývoje země v následující dekádě. Dokument se přitom vyhnul jakýmkoli překvapením.

Bezplatné zdravotnictví je falešná iluze, která doslova zabíjí, a poplatky, přestože jsou nepopulární, jsou nezbytné, uvedla na konferenci Občanské demokratické strany bývalá ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová. Děkan plzeňské právnické fakulty Jiří Pospíšil hovořil o představě ODS v podobě odloženého školného, které by lidé spláceli až po absolvování vysoké školy a získání práce. Europoslanec Jan Zahradil v kapitole o zahraniční politice zdůraznil transatlantickou vazbu mezi Evropou a Spojenými státy a jako o nutnosti hovořil o boji s federalismem v Evropské unii.

Foto: ČTK
Důležitější, než jakkoli překvapit, ale podle předsedy ODS Mirka Topolánka je oponovat populismu: "Nechceme hrát hru, jejíž cílem je říkat to, co chce většina, a teprve následně pro tuto většinu hledat nějaké ideové odůvodnění. My nabízíme jasné programové vize a pro jejich podporu pak hledáme voličskou většinu."

Právě kvůli - podle něj - populistické předvolební politice Topolánek kritizoval levici a zdůrazňoval, že místo slibování dalších výhod občanům nyní Česko potřebuje hlavně šetřit: "Přidávat není z čeho. Už dnes je dluh tak vysoký, že kdyby se nezvyšoval, tak pouze na úrocích zaplatíme za 15 let další bilion. Tedy celou jeho současnou výši. Dluhy se totiž platí. A to i s úroky. Bilion – to je pro vás – má dvanáct nul. To je fakt hodně."

Sociální demokracie ale kritiku ze strany ODS hned v sobotu ostře odmítala – například ústy místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha: "Po vládě Topolánka, Kalouska, Nečase, tady zůstalo skoro 500 miliard dluhů. Částečně díky krizi, ale z velké části díky nezodpovědnému přístupu k snižování daní a snižování pojistného."

Naproti tomu místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek v dokumentu občanských demokratů Vize 2020 našel body, které jsou jeho straně blízké, a to zejména v části věnované veřejným financím. Jinak mu ale vadila přílišná obecnost dokumentu: "Bohužel v řadě dalších oblastí jsou ty cíle a postupy tak obecně formulované, že ten překlad může být skutečně velmi různý."

Představitelé ODS ale zdůrazňují, že Vize 2020 není předvolebním programem, ten strana představí až v dubnu.