Topolánek nakonec přece jen odchází z čela ODS

Mirek Topolánek, foto: ČTK

Týden poté, co vzdal pozici volebního lídra, se Mirek Topolánek rozhodl uvolnit i funkci předsedy Občanské demokratické strany. Formálně odejde týden po Velikonocích a výkonná rada by pak měla svěřit vedení strany Petru Nečasovi. Fakticky se tak ale už stalo.

Trochu znejasňujícím slovem „podmíněná“ označil Mirek Topolánek svou čtvrteční rezignaci na funkci předsedy ODS. Už na jednání stranického grémia totiž předal všechny své kompetence Petru Nečasovi, i když formálně by výměnu měla dovršit až výkonná rada 12. dubna. Nečas, který se tak fakticky ujal řízení ODS, Topolánkovo rozhodnutí označil ve čtvrtek za zodpovědné a státnické a upřesnil:

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Pan předseda k dnešnímu předal veškeré pravomoci k řízení Občanské demokratické strany mně jako lídrovi ODS a místopředsedovi ODS s tím, že k 12. dubnu je svolána výkonná rada, která odsouhlasí toto řešení a ke stejnému datu pan předseda rezignuje na funkci předsedy ODS. Tento krok znamená zklidnění dovnitř ODS, znamená zklidnění i ve vztahu k našim voličům."

Odchod stále nepopulárnějšího lídra, kterému v březnu navíc uškodilo zveřejnění jeho výroků v neoficiálním rozhovoru s novinářem, vítá i další důležitý člen strany - předseda Senátu Přemysl Sobotka, který Topolánka za jeho zmíněné výroky ostře veřejně kritizoval a jako první minulý týden předsedovi doporučil odchod z čela strany.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
"Já teď nebudu mluvit jenom za sebe, ale budu mluvit za ty stovky mailů a SMSek a telefonátů a osobních setkání. Lidé to vnímají velmi pozitivně a naši voliči se v daném okamžiku vrací zpátky k nám, k ODS. Je to jasné, je to čitelné a lidé chápou, že tento krok bylo potřeba udělat," uvedl Sobotka.

První reakce politologů, citovaných Českou tiskovou kanceláří, naznačují jejich shodu v tom, že odchod Mirka Topolánka z vedení ODS straně spíše prospěje. Nečas je podle nich zkušenější a bude lepším lídrem než první místopředseda David Vodrážka.

Pro hlavního politického soupeře ODS, tedy sociální demokraty, to ale prý není žádná změna. Místopředseda ČSSD Milan Urban vysvětluje, že bude záležet na tom, jaký volební tým Petr Nečas představí:

"Mirek Topolánek odchází někdy 12. dubna. Sociální demokracie bude představovat nadále svůj program, představuje svůj tým do těchto voleb. Jestli Petr Nečas nepředstaví program, nepředstaví tým, znamená to, že se nezměnilo vůbec nic. Tedy myslíme si, že ODS to nijak neprospěje, protože ODS se vrací pouze k programu z roku 2006, ke své Smlouvě s voliči, kterou nesplnila."

Topolánek stál v čele ODS přes sedm let. Stranu dovedl k řadě volebních vítězství a v roce 2006 i do vládních křesel. Po drtivé prohře v krajských volbách před dvěma lety a loňském pádu jeho vlády ale Topolánkova pozice rychle slábla.