Topolánek uhájil svůj post v čele ODS

Mirek Topolánek, foto: ČTK

Mirek Topolánek povede Občanskou demokratickou stranu jako předseda i do nadcházejících voleb. Tomuto úternímu večernímu sdělení však předcházelo bezmála dvanáct hodin napjatého čekání, jak jednání stranických špiček dopadne.

Jedenáct hodin vedení ODS v listopadu 1997 diskutovalo o případném odstoupení svého tehdejšího šéfa Václava Klause. Ten si tehdy sice udržel post lídra strany, nicméně rezignoval na funkci premiéra. Nejdramatičtější okamžik historie občanských demokratů byl toto úterý překonán přinejmenším délkou jednání.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Řešil se přitom jen neformální rozhovor Mirka Topolánka s novinářem, vzniklý při focení, který se točil pouze kvůli obrazovému záznamu. Že se z Topolánkových kostrbatých vět dostaly na veřejnost nejprve jen úryvky, které mohly vyznít jinak, než byly myšleny, přitom podle zpravodajství ČTK uznávala i velká část vedení strany. Nicméně předseda má dlouhodobý sklon k prostořekosti a preference ODS klesají – a tato kombinace nyní vyvolala ostrou kritiku lídra i z vlastních řad. Topolánek ji ale po celodenním boji ustál.

"Výsledek je motivován snahou vyhrát volby, zabránit nástupu spojené levice a nepodléhat virtuální realitě. Pevně věřím, a veřejná debata to ukazuje, že přes uměle vytvořenou aféru mé výroky budou nakonec pochopeny správně, tak jak byly myšleny. Přesto se členům i voličům za tuto záležitost ještě jednou omlouvám," prohlásil předseda ODS a dodal: "Mohou být různé názory. Já budu samozřejmě ODS chtít přesvědčit o tom, že toto řešené bylo v danou chvíli nejlepší a že vede samozřejmě i k potenciálně vítězným volbám."

Zleva Petr Tluchoř,  Mirek Topolánek,  Ivan Langer a Miroslav Ouzký,  foto: ČTK
Rezignace lídra dva měsíce před volbami by bezpochyby byla riskantním krokem, a zřejmě i to zavážilo při konečném rozhodnutí. Místopředseda strany Ivan Langer k tomu přes své výhrady k osobě předsedy připustil i určité jeho kvality: "Mirek Topolánek není Limonádový Joe a není playboy, který je milován a obdivován všemi. Přesto věřím, že při všech jeho nedostatcích pořád v sobě má pozitiva, která mohou pomoci."

Místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, která s předsedou senátu Přemyslem Sobotkou považovala za vhodnou Topolánkovu rezignaci, prostě vzala výsledek na vědomí: "Respektuji toto rozhodnutí. Chápu to tak, že jdeme do voleb s Mirkem Topolánkem. Na mně osobně je, abych všechny síly, které mám, dala k tomu, abychom dokázali lidi přesvědčit o tom, že tohleto byla věc, která není pro budoucnost jejich životů ta zásadní, že zásadnější je program, který nabízíme. Zda se to podaří, ukáže čas. Ale musím se o to pokusit."

Jiří Paroubek a Lubomír Zaorálek,  foto: ČTK
Naproti tomu ČSSD jako hlavní politický soupeř občanských demokratů ústy místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka využila situaci ke kritice ODS: "Takže za to mohou vlastně jenom média, která něco zkreslují a sociální demokracie. Takže strana ODS se předvedla potěch dvanácti hodinách jako strana, která zametá problémy pod koberec. Řeší je tím, že řekne, že neexistují, a ztrácí poslední zbytky věrohodnosti."