Skupina vyzývá Klause k plnění povinností vůči Ústavnímu soudu

Skupina sedmi politiků, umělců a dalších lidí veřejně vyzvala prezidenta Václava Klause, aby dostál své ústavní povinnosti a předkládal bez prodlení Senátu návrhy kandidátů na ústavní soudce. V otevřeném dopise ho vyzvali k předkládání kvalitních návrhů, aby se Ústavní soud mohl opět ujmout všech úkolů plynoucích z Ústavy.

Autoři dopisu, který zaslali ČTK, se brání myšlence, že by problémy při jmenování ústavních soudců mohly plynout z účelové snahy Klause obsadit Ústavní soud lidmi, kteří by nebránili úpravám volebního zákona, s nímž před několika roky přišly ODS a ČSSD. Tato neúspěšná iniciativa měla posílit volební šance větších stran na úkor menších.

Dopis souvisí s dlouhodobými spory mezi Klausem a senátory o to, kdo by se měl stát ústavním soudcem. Horní komora již odmítla několik kandidátů, které Klaus navrhl. Kvůli sporu Klausovi hrozí žaloba pro velezradu. Chystá ji nestraník Zdeněk Bárta, senátor za KDU-ČSL. Klaus podle něj pomalým nominováním adeptů na ústavní soudce znemožňuje fungování této instituce. Klaus naopak soudí, že senátorům nejde ani tak o Ústavní soud, ale o zviditelnění.