Politici vyvíjí tlak na Ústavní soud

Foto: ČTK

Nejvyšší ústavní činitelé považují konání předčasných voleb v říjnovém termínu za veřejný zájem. Oznámil to prezident Václav Klaus po setkání s předsedy obou komor parlamentu Přemyslem Sobotkou, Miloslavem Vlčkem a premiérem Janem Fischerem. Tématu se věnoval Jan Hloch...

Zleva: Jan Fischer,  Miloslav Vlček,  Václav Klaus a Přemysl Sobotka,  foto: ČTK
Prodlužování současného stavu podle prezidenta republiky Václava Klause ohrožuje schopnost Česka zvládat krizovou situaci a uchovat si předpoklady pro obnovení prosperity. Podle hlavy státu je ve veřejném zájmu zabránit ruinování politické scény nekonečnou a dlouhé měsíce se vlekoucí předvolební kampaní, která paralyzuje politické instituce, ohrožuje existenci stran a omezuje politickou volbu pro občany. Nezanedbatelné jsou i stovky milionů korun, které už byly na přípravu voleb vynaloženy státními orgány. Prezident rovněž kritizoval načasování celé záležitosti.

"I když ten zákon byl schválen Senátem 28. května, tak ti, kteří chtěli způsobit tuto nepříjemnou věc celé naší zemi, čekali rafinovaně na chvíli, která znemožní, aby se včas přijala rozumná řešení."

Pokračování stávajícího stavu podle aktérů čtvrteční schůzky na Pražském hradě naši zemi přímo ohrožuje. S tímto argumentem vystoupí předsedové obou komor parlamentu i premiér Jan Fischer příští týden na jednání Ústavního soudu v Brně, což potvrdil předseda Senátu Přemysl Sobotka. Více konkrétní však být nechtěl:

"Senát, Sněmovna i vláda jsou účastníky řízení. Strategii nám však nechte až na příští týden."

Sobotkův postoj jednoznačně podpořil i stávající premiér ČR Jan Fischer, který upozornil i na možné mezinárodní souvislosti.

"Víte všichni jaká je hospodářská situace v této zemi. Sněmovna stojí před projednáním rozpočtu, který technokrati mohou připravit podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale o jeho dalším osudu už musí rozhodovat nově nakonfigurovaná sněmovna, nově politicky komponovaná vláda. To je nesmírně důležitý fakt, stabilizace poměrů v ČR nám může jedině prospět, pokud jde o zahraničně-politický image této země."

O dodržení původního termínu předčasných voleb nejvíce usiluje ČSSD. Podle předsedy poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka je totiž nutné co nejdříve najít východisko z ekonomické a politické krize.

"My v PS při projednávání těchto zákonů vždy spolupracujeme s ústavními právníky. Nemyslím si, že tento zákon byl špatně zpracován. Jsem přesvědčen, že PS společně se Senátem a panem prezidentem co nejrychleji najde nějaké řešení, tak abychom se co nejrychleji dostali nejen z ekonomické, ale i politické krize."

Zatímco čelní představitelé nejsilnějších parlamentních stran ODS, ČSSD a KSČM byli se závěry hradního jednání spokojení, ostře proti němu vystoupili lidovci, podle kterých se jedná o nepřijatelný nátlak. Ústavní soud, který v úterý zablokoval přípravu předčasných parlamentních voleb plánovaných na 9. a 10. října, se začne zabývat ústavní stížností poslance Miloše Melčáka při veřejném jednání ve čtvrtek 10. září.