Skupiny PPF a J&T se pro privatizaci Telecomu spojily s Tiscali

Sdružení firem PPF, J&T a InWay se dohodlo s evropským poskytovatelem telekomunikačních služeb a provozovatelem telekomunikačních sítí Tiscali na jeho vstupu do konsorcia, které se uchází o koupi 51 procent státních akcií Českého Telecomu. ČTK to v úterý sdělila mluvčí PPF Romana Tomasová. Vstup velkého telekomunikačního operátora byl podmínkou vlády pro další účast konsorcia v privatizaci.

Podle analytika Atlantik FT Jana Schiessera by Tiscali neměla splnit kritéria pro významného telekomunikačního operátora. Podle něho je firma menší než Český Telecom, navíc se téměř výhradně zaměřuje na připojení k internetu a nemá žádné zkušenosti s mobilní telefonií. Firma se navíc nachází ve složité finanční situaci, které ji vedla k prodeji aktiv například v Dánsku, Norsku, Rakousku nebo Švýcarsku, dodal analytik.

Obrat společnosti Tiscali loni vzrostl meziročně o pětinu na 1,08 miliardy eur. Pokud bude Tiscali uznáno jako významný operátor, bude moci konsorcium provést v Českém Telecomu hloubkovou prověrku. Podle dostupných informací nabídlo konsorcium za státní podíl v Telecomu předběžně nejvyšší cenu kolem 71 miliard korun.

Tři telekomunikační zájemci o Telecom mohou tuto prověrku provádět již od pondělí a mají na ni čas do 27. března. Dalším dvěma finančním investorům PPF/J&T a Blackstone/CVC/Providence zatím v přístupu k podrobným údajům o Telecomu bránilo rozhodnutí vlády z minulého týdne. Kabinet požadoval, aby si našli nové, dostatečně velké, telekomunikační partnery. PPF, která šla do tendru se svou dceřinou firmou InWay, to označila za změnu podmínek během tendru.