Slovensko nakonec nezruší karanténu pro očkované proti covidu-19

Slovensko od příštího týdne nakonec nezruší karanténu pro cestující z členských zemí Evropské unie a některých dalších států, kteří už byli očkováni proti nemoci covid-19 nebylo toto onemocnění v posledním zhruba půl roce prodělali. Úřad hlavního hygienika Slovenska dnes opravil svou původní informaci. Na turisty z EU a také například z Británie či Švýcarska se ale budou vztahovat mírnější podmínky karantény.

Cestující, kteří dva týdny před příjezdem na Slovensko pobývali jen v zemích EU a jiných určených států, budou moci ukončit karanténu také po obdržení negativního výsledku testu na koronavirus. Ten v případě zájmu podstoupí už hned po vstupu na slovenské území. Nebudou tak muset strávit v izolaci alespoň osm dnů. Podmínkou ale je, že už při překročení slovenských hranic budou mít potvrzení, že nejsou infikováni koronavirem.

Další podmínkou k využití mírnější formy karantény očkovanými bude, aby uplynuly alespoň dva týdny od podání druhé dávky vakcíny od firem Moderna nebo Pfizer/BioNtech nebo alespoň čtyři týdny od podání první dávky takzvané vektorové očkovací látky, jakou je například vakcína společnosti AstraZeneca. Pravidlo o volnější karanténě se bude vztahovat i na cestující v období do 180 dnů po překonání onemocnění covid-19.