Sněmovna projedná omezení pomoci uprchlíkům z Ukrajiny

Navrhované omezení pomoci uprchlíkům z Ukrajiny po ruské vojenské invazi projednají poslanci na příští řádné schůzi. Schůze začne 31. května odpoledne a je plánována na dva týdny.

Úpravy zákona "lex Ukrajina" by měli poslanci schvalovat hned v první den schůze. Předloha mimo jiné předpokládá, že běženci s bezplatným ubytováním, stravou a základními hygienickými prostředky, už nebudou pobírat pětitisícovou humanitární dávku. Od druhého měsíce bude tako podpora navíc provázána s trvalým pobytem v Česku, aby se zabránilo takzvané dávkové turistice. Zdravotní pojištění bude stát hradit uprchlíkům s výjimkou dětí a seniorů nejvýše tři měsíce ve snaze motivovat je k zaměstnání.

Předloha také zpřísňuje některá pravidla dočasné ochrany, výslovně z ní vyjme obyvatele Evropské unie. Úřady budou moci posuzovat žádost o ochranu až dva měsíce, naopak běženci budou muset hlásit změnu pobytu do tří pracovních dnů. Návrh počítá také s tím, že Česko i po skončení nouzového stavu nebude vydávat víza a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům.