Sněmovna rozhodne, zda přehlasuje Klause a podpoří eurozatykač

Poslanecká sněmovna příští týden rozhodne, zda v Česku budou platit zákony, na jejichž základě by se i na jeho občany vztahoval evropský zatykač. Bude to tehdy, když dolní komora přehlasuje veto prezidenta Václava Klause. I kdyby sněmovna prezidentovo veto přehlasovala, eurozatykač nebude mít vyhráno. Zejména opoziční ODS totiž dlouhodobě varuje, že je připravena obrátit se na Ústavní soud, aby posoudil, zda jsou předlohy v souladu s českými zákony.

Opozice se v souvislosti s eurozatykačem obává o právní jistoty českých občanů. České vnitropolitické spory o eurozatykač mají i zahraničně- politické souvislosti. Mluvčí ministra spravedlnosti Petr Dimun minulý měsíc varoval, že neschválením zákonů o evropském zatykači by Česko porušilo podmínky vstupu do Evropské unie. Česko a Itálie jsou poslední dva z 25 členských států EU, které dosud evropský zatykač nepřevedly do národního práva.

Zákony, o nichž bude sněmovna rozhodovat, předpokládají, že občan Česka, na něhož bude vydán evropský zatykač, bude moci být vydán do ciziny. Čeští občané by byli v cizí zemi jen souzeni, ale trest by si mohli odpykat v ČR. Na základě eurozatykače by mohl být vydán do ciziny člověk podezřelý z terorismu, obchodu s lidmi, pedofilie, korupce a obchodu s drogami a zbraněmi. Vydáni by byli i lidé podezřelí ze znásilnění, únosů letadel a lodí, vydírání, padělatelství peněz, rasismu, vraždy a dalších závažných trestných činů.