Sněmovna začne projednávat vládní návrh zákona o referendu

Schopnost politiků domluvit se na tom, zda občané dostanou šanci vyjádřit se mimo jiné k evropské ústavě, prověří v příštích 14 dnech Poslanecká sněmovna. Součástí její schůze, která začne v úterý, má být první čtení vládního návrhu ústavního zákona, na jehož základě by se lidé mohli v referendu vyslovit k zásadním otázkám vnitřní či zahraniční politiky státu - tedy třeba i k evropské ústavní smlouvě.

Parlamentní debata o předloze nebude jednoduchá a její závěr nelze předvídat. Levice a pravice se totiž dlouhodobě neshodují v tom, zda má mít Česko jeden obecný zákon umožňující pořádat referenda o různých věcech, nebo zda má parlament pro každé z nich přijímat zvláštní zákon. Kvůli sporům se dosud parlament shodl jen na jedné jednorázové předloze, která umožnila pouze referendum o vstupu Česka do Evropské unie. Rozpory jsou i kolem data konání tohoto referenda. Nejsilnější vládní strana ČSSD by ho ráda spojila s volbami do sněmovny příští rok, ODS by ho chtěla ještě letos.

Podle vládní předlohy by lidé v referendu nemohli rozhodovat například o zrušení Senátu, odvolání prezidenta, ministrů a zákonodárců ani o daních a zákonech. Schválení předmětu referenda by zajistil souhlas nadpoloviční většiny hlasujících. Pokud by návrh lidé zamítli, mohlo by se referendum se stejnou otázkou opakovat nejdříve za dva roky. Návrh nestanoví minimální voličskou účast nutnou pro platnost hlasování.