Referendum solí v oku koalice

0:00
/
0:00

Vládní strana Věci veřejné chce ve čtyřech internetových referendech hlasovat o vládních reformách. Jde o krok neobvyklý, který u jejich koaličních partnerů vyvolává přinejmenším rozpaky.

Karolína Peake
Vedení strany se 22. prosince s otázkami obrátilo na své členy a příznivce, kterých je asi 20 tisíc. Místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake pak potvrdila, že strana bude výsledky hlasování respektovat, jelikož jsou pro ni závazné:

"Výsledek referend je pro nás závazný. Je pro nás závazným mantinelem pro vyjednávání i v rámci koalice, ano."

Účastníci referenda mají odpovědět na čtyři otázky: Mají Věci veřejné vyjednávat se svými koaličními partnery, aby byly základní principy důchodové a zdravotní reformy schváleny jako ústavní zákon? Souhlasíte se sjednocením daně z přidané hodnoty na 19 procentech pod záminkou financování důchodů bez plné kompenzace důchodcům a rodinám s dětmi? Chcete, aby se do výpočtu důchodu nadále plně započítával průměrný příjem matky/otce v době jejich ekonomické aktivity i za dobu péče o dítě? Souhlasíte s tím, aby osoby vychovávající děti měly nižší odvody na důchodové pojištění?

Foto: archiv Radia Praha
Zejména otázka týkající se toho, zda by reformy měli zákonodárci přijmout v podobě ústavního zákona, vyvolává emoce u koaličních partnerů Věci veřejných. V tomto případě by totiž poslancům stran vládní koalice chyběly ve sněmovně dva hlasy, v Senátu ještě víc. Karolína Peake však tuto záležitost vidí jednoznačně:

"Jsem přesvědčená o tom, že pokud chceme, aby tyto reformy fungovaly nejenom po zbytek tohoto volebního období, ale i v dalších volebních obdobích, shoda s opozicí tady musí být alespoň na nějakých základních bodech jednotlivých reforem. Pokud tato vláda chce skutečně odpovědně k těmto reformám přistoupit, musí jednat i s opozicí."

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek by si také přál dohodu s opozicí, podle něj ale není reálná. Zároveň považuje za nesmyslné vázat důchodovou reformu na souhlas ČSSD.

Ministr financí Miroslav Kalousek
"Pokud má koaliční partner jistotu, že referendum ho nezaváže k takové hlouposti, tak je mi úplně jedno, co dělá. Pokud by ho referendum k takovému kroku zavázalo, tak je to v podstatě totéž jako výzva k vypovězení koaliční smlouvy,"řekl Miroslav Kalousek deníku Právo.

Místopředseda ODS Alexandr Vondra považuje referendum Věci veřejných za ústavní a politický nesmysl. Podle místopředsedy TOP 09 a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka to byl nešťastný krok. Ani předsedovi poslanců TOP 09 Petru Gazdíkovi se postup Věcí veřejných příliš nezamlouvá:

"Považuji to za nesmyslné, zvláště po zkušenosti s ústavním zákonem o poslanecké imunitě, který ČSSD použila jako vydírací taktiku, kdy ve třetím čtení to chtěla naprosto jinak. Já si myslím, že je povinností této koalice uskutečnit reformy v příštím roce, a jednoznačně se k tomu i Věci veřejné zavázaly. Toto vidím jako nějakou nesmyslnou ústupovou taktiku a věřím, že 'véčkaři' to v referendu nepodpoří."

Středočeský hejtman David Rath
Poslanec Věci veřejných Radim Vysloužil se nechal slyšet, že internetové hlasování nezaváže její poslance k tomu, aby prosadili schválení důchodové a zdravotní reformy jako ústavního zákona. Z výsledku hlasování podle něj pouze vyplyne, jestli se mají Věci veřejné pustit do vyjednávání o takovém kroku se svými koaličními partnery.

Podle poslance ČSSD Davida Ratha je ale takový návrh ústavního zákona zbytečný, protože už Ústava zajištění zdravotní péče obsahuje:

"Tady máme jasně obecně zakotvené právo lidí na bezplatnou zdravotní péči na základě veřejného zdravotního pojištění. A to si myslím, že je dostatečná definice, odpovídající obdobným definicím v Ústavách jiných demokratických států. Ústava není dokument, který by měl psát, kolik třeba máme mít lékařů na počet obyvatel, nebo kolik nemocnic, nebo jak máme mít placené léky."

Vládní koalice bude žít v nejistotě ještě tři týdny, protože výsledky referend Věci veřejných budou známy až 21. ledna.