Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Češi by o zásadních otázkách chodu státu mohli rozhodovat sami. O rozruch na české politické scéně se postaraly odposlechy. Na Šluknovsku bude od dubna dohlížet na pořádek speciální jednotka. Češi chtějí, aby Evropa vyřešila nezaměstnanost a modernizovala trhy práce tak, aby dokázal nabídnout práci každému. Originál Strahovského evangeliáře nyní doplnilo 192 kusů unikátní faksimile s drahými kameny a křišťály.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Češi by o zásadních otázkách chodu státu mohli rozhodovat sami. V referendu by například hlasovali o tom, zda by mohl Brusel kontrolovat národní rozpočet nebo se u nás platilo eurem. Počítá s tím návrh vicepremiérky Karolíny Peake, který ve středu schválila vláda. Pro vypsaní referenda by se podle předlohy muselo vyslovit nejmíň 250 tisíc občanů. Petice by pak obsahovala konkrétní otázku, na kterou by lidé odpověděli jen ano nebo ne. Vypsání referenda ale budou muset ještě posvětit zákonodárci. To je podle premiéra Petra Nečase koaliční kompromis.

"Takto se to objevilo v koaliční smlouvě, takto se to objevilo ve vládním programovém prohlášení a ten návrh jenom respektuje tuto koaliční dohodu. Byl to kompromis mezi třemi politickými stranami, z nichž dvě jsou pro obecné referendum a jedna z nich více než dvacet let hlasovala proti všem návrhům o obecném referendu."

Návrh kritizuje sociální demokracie. Jak uvedl Jeroným Tejc, je to spíš zákon o tom, jak referendu zabránit.

"Vládní návrh není návrhem zákona o referendu, ale návrhem zákona o hře na referendum. Referendum by se konalo jen ve chvíli, kdy by s tímto souhlasila vládní většina, tedy referendum by se konalo, jenom když by chtěla vláda."


O rozruch na české politické scéně se postaraly odposlechy. Mladá fronta Dnes uveřejnila odposlechy podnikatele a vlivného lobbisty Romana Janouška s někdejším pražským primátorem Pavlem Bémem. Podle odposlechů měl Janoušek v Praze, která má rozpočet 50 miliard korun, spolurozhodovat o prodeji majetku, o územním plánu, o vedení akciových společností. Nyní má Janoušek další problém. Policie ho obvinila kvůli nehodě, při níž nejprve narazil do auta a poté se rozjel do řidičky nabouraného auta, která se mu postavila do cesty. Byl opilý a prověrka policejního postupu pak konstatovala, že vyšetřování nehody bylo od začátku plné chyb. V souvislosti s odposlechy se exprimátor Pavel Bém rozhodl požádat o pozastavení členství v ODS. Aféra stranu poškozuje, řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

"Takováto věc určitě nepřispívá pověsti ODS. Objektivně ji poškozuje. Bude třeba, aby orgány činné v trestním řízení případně prošetřily samotný obsah nahrávek. To znamená, že tady jsou dva problémy: obsah nahrávek a pak to, že z BIS unikají,"

Odposlechy řešila i sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby /BIS/. Poslanci si na úterní jednání pozvali ředitele BIS Jiřího Langa. Ten však stačil říct pouze dobrý den a nashledanou. Jednání bylo totiž přerušeno. Důvodem byl spor o účast poslance Věcí veřejných Davida Kádnera. Ten dříve pracoval v bezpečnostní agentuře ABL. Šéf komise se bál toho, že by Kádner mohl vynášet informace do bezpečnostní agentury, do níž údajně odposlechy unikly.


Na Šluknovsku bude od dubna dohlížet na pořádek speciální jednotka. Policejní prezídium na ni nakonec sehnalo potřebné peníze. Prvních 50 mužů vystřídá na Šluknovsku posily z jiných krajů už tuto neděli. Dalších 50 má přijít do konce roku. Na jednotku vyčlení policie 30 milionů korun, původně to ale mělo být dvakrát tolik. S vybavením policistům pomůže podle hejtmanky Jany Vaňhové i Ústecký kraj.

"Už zprávy o tom, že nemají na vybavení této jednotky, nás znepokojily. Už jsme přislíbili jedno vozidlo, které dostanou v červnu a pak také druhé vozidlo v hodnotě v hodnotě 1,5 až 2 miliónů."

Pořádková jednotka má na Šluknovsku posílit bezpečnost. Loni v létě se v oblasti rozhořely nepokoje po několika násilných střetnutích mezi Romy a starousedlíky.


Češi chtějí, aby Evropa vyřešila nezaměstnanost a modernizovala trhy práce tak, aby dokázal nabídnout práci každému. To si přeje 88 procent lidí. Dalším důležitým problémem je pro Čechy pomoc chudým a sociálně vyloučeným. Češi by ho řešili nejčastěji lepší sociální ochranou a zdokonalením důchodových systémů. Zjistil to průzkum veřejného mínění Eurobarometr ve svém nejnovějším vydání. Podle Eurobarometru však klesá počet Čechů, kteří věří, že Evropská unie míří správným směrem z ekonomické krize. Zatímco předloni bylo o správnosti směřování unie přesvědčeno 53 procent českých občanů, dnes je to 44 procent. Jak upozornil sociolog Jan Herzmann, lidé se celkově na Evropskou unii dívají jinak, než když do ní Česko v roce 2004 vstupovalo.

"Dneska je to jinak, než tomu bývalo před vstupem a těsně po vstupu České republiky do EU. Dneska je česká veřejnost skeptičtější než průměr Evropské unie. Dřív tomu bylo naopak. My jsme věřili tomu, že EU svých cílů dosáhne, daleko víc, než tomu věřily tehdy občané EU. Představme si, jak se vyvine názorová hladina v ČR v okamžiku, kdy by se významným způsobem omezily dotace z evropských fondů."


Foto: ČTK
Originál Strahovského evangeliáře nyní doplnilo 192 kusů unikátní faksimile s drahými kameny a křišťály. Strahovský evangeliář patří k nejvzácnějším literárním památkám raného středověku. Vznikl ve Francii v Tour, pravděpodobně v roce 860. Do Strahovské knihovny se evangeliář dostal zřejmě v roce 1256 jako dar kolínského arcibiskupa. Kniha je ručně psaná a malovaná. Na přední desce jsou drahé kameny. Jde tak rovněž o šperkovnici uměleckého řemesla od 12. do 17. století.

"Na knize jsou použity pouze ryzí materiály, takové, které se objevují na originálním rukopisu. Tam, kde je zlato a stříbro, je i na naší kopii zlato a stříbro. Jsou použity skutečně reálné horské křišťály, reálné drahé kameny,"

uvedl v televizi Nova jednatel firmy Tomáš Žilinčár. Každá kopie je tak svým způsobem také originál. Zamluvena je už téměř polovina nákladu. Záštitu nad vznikem faksimile Strahovského evangeliáře převzal pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka.