Sněmovnu čeká boj o pokles daně z převodu nemovitostí

Sněmovnu zřejmě čeká velký boj o výslednou podobu novely zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí, která mimo jiné od 1. července 2004 snižuje sazbu daně z převodu nemovitostí z dnešních pěti na tři procenta. Poslanci ji ve středu poslali do třetího čtení. Předseda sněmovního hospodářského výboru Josef Hojdar (ČSSD) ale navrhl výši daňové sazby zachovat. Rozpočet by podle něj jinak ročně přišel o tři až čtyři miliardy korun.

O konečné podobě zákona by sněmovna měla hlasovat koncem týdne, případně v úterý 30. září. Novela zachovává úplné osvobození nejbližších příbuzných od daně dědické. Pro příbuzné v nepřímé linii a ostatní poplatníky by se daň proti dnešku měla zdvojnásobit a dostat se tak na úroveň darovací daně. Do nepřímé příbuzenské linie patří například sourozenci, synovci, neteře, manželé dětí apod..

Kvůli zákonu o dani z nemovitosti se již 10. září rozdělili poslanci sněmovního rozpočtového výboru, když k předloze nedokázali přijmout stanovisko. Spor se v koalici vedl především o tu část novely, která osvobozuje od daně z převodu nemovitostí prodej nebo přechod vlastnictví k bytovému domu nebo rodinnému domu a k novému bytu, který vznikl nástavbou. Osvobození ale ve středu po koaličních dohodách navrhl lidovec Miroslav Kalousek zrušit. Stejně tak navrhl z návrhu zákona vypustit osvobození od darovací daně a daně z převodu nemovitostí, od převodů majetku právnických osob při zániku bez likvidace s výjimkou obchodních společností a družstev. Novela také mění termín pro zaplacení daně tak, že bude splatná ve lhůtě pro podání daňového přiznání.