Snídaně, která vstoupila do dějin. Před 35 lety se francouzský prezident Francois Mitterrand sešel s českými disidenty včetně Václava Havla.

Snídaně s prezidentem Françoisem Mitterrandem a disidenty 9. prosince 1988

Mitterand byl vůbec prvním francouzským prezidentem, který přijel od rozpadu Rakouska-Uherska do Prahy. Stanovil si jednu podmínku – komunističtí představitelé mu umožní setkání s představiteli disentu.

François Mitterrand | Foto: Jan Šmíd,  Český rozhlas

Své přání vyjádřil Mitterrand také veřejně v rozhovoru pro Československý rozhlas v předvečer své návštěvy. „Setkám se s různými představiteli vaší společnosti, včetně zástupců veřejného života a včetně opozice. Budu se vyjadřovat svobodně a s úctou, která státu a lidu přísluší,“ uvedl francouzský prezident.

První ochutnávka svobody

Petr Uhl | Foto: Alžběta Švarcová,  Český rozhlas

Slavné snídaně v malostranském Buquoyském paláci, sídle francouzského velvyslanectví, se zúčastnili kromě Václava Havla Jiří Dienstbier, Karel Srp, Miloš Hájek, Václav Malý, Petr Uhl, Ladislav Lis a Rudolf Battěk. „Pro nás to byla úžasná podpora, protože on byl první hlava státu, která se s námi setkala,“ vzpomínal před lety na Radiožurnálu Petr Uhl.

Snídani Mitterrand zahájil proroctvím, že "je rád, že se zde setkává s předními osobnostmi doby příští". Všichni vzpomínali, že setkání bylo velmi srdečné a původně plánováná tři čtvrtě hodiny se protáhla na hodinu a půl. Generální tajemník KSČ Guistáv Husák musel počkat, než disidenti “dosnídají”.

Foto: Velvyslanectví Francie v Praze

Na snídani s kartáčkem

Václav Havel | Foto: Jaroslav Mrkvička,  Flickr,  CC BY-NC 2.0

O čem se u snídaně mluvilo? O lidských právech a politické situaci v zemi. Legendární se stala i Miterrandova otázka směrem k Václavu Havlovi, jak se činnost disentu a obhajoba lidských práv promítá do jejich osobních poměrů. Havel odpověděl, že i nyní má s sebou kartáček na zuby, protože neví, jak celý den skončí. „Byl jsem si jistý, že nám zabrání se na ambasádu dostat a vezmou nás k výslechu. Ale nezastavili nás,“ vzpomínal Havel.

Mitterrandova návštěva přispěla také k historicky prvnímu oficiálnímu povolení opoziční manifestace na Den lidských práv 10. prosince 1988 na žižkovském Škroupově náměstí, kde vystoupil Václav Havel. Další demonstrace přišly během Palachova týdne v lednu 1989. Ty byly tvrdě potlačeny, ale cesta k listopadu 1989 byla otevřená. A Francoise Miterranda od setkání v roce 1988 pojilo s pozdějším prezidentem Havlem trvalé osobní přátelství.

Legendární setkání od roku 2015 připomíná  busta bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda v zahradách pod Pražským hradem. Jejím autorem je český sochař žijící ve Francii Jan Zelenka. Bustu nechala vytvořit Jazzová sekce.

Autor: Klára Stejskalová | Zdroje: Český rozhlas , iDNES.cz
klíčová slova:
spustit audio