Sobotka: Novomanželské půjčky by neměly být nižší než 200.000 Kč

Zvýhodněné půjčky, které vláda slibuje v programovém prohlášení novomanželům, by neměly být nižší než 200.000 korun. V rozhovoru pro ČTK to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. O konkrétní podobě těchto úvěrů ale zatím nebylo rozhodnuto. Sobotka bude usilovat o to, aby stát půjčky financoval z mimorozpočtového fondu bydlení, tedy z příjmů z privatizace. "Řádově by měly smysl půjčky, které se budou pohybovat v objemu 200.000 korun," řekl Sobotka. Nižší úvěry by podle něj situaci mladých rodin nevyřešily.

Sobotka je odpůrcem toho, aby stát půjčky lidem přímo vyplácel, to by mělo být v kompetenci komerčních bank. Stát by měl podle něj dotovat nižší úroky, nebo se za půjčky zaručit. "Osobně preferuji dotace úroků a poskytování záruk před poskytování přímých finančních prostředků," řekl. Pokud by měla půjčky vyplácet pouze jedna banka, musela by vzejít z výběrového řízení, dodal.

Další novinkou programového prohlášení vlády jsou daňové úlevy pro obyvatele s nízkými příjmy; měly by motivovat lidi k práci. Vláda ale podle ministra nejdříve musí prosadit novelu zákona o dani z příjmu, která zavádí slevu na dítě, daňový bonus a společné zdanění manželů s dětmi. Ta nyní leží v Poslanecké sněmovně a Sobotka doufá, že ji poslanci stihnou schválit tak, aby mohla platit od ledna příštího roku.

Podobně jako sleva na dítě by měla fungovat i daňová úleva pro nízkopříjmové rodiny, kde by základní odčitatelnou položku měla nahradit sleva na dani. Podle Sobotky pak v úvahu připadají dvě varianty, které budou předmětem koaličních jednání. První varianta je rozpočtově neutrální, kdy úlevy nízkopříjmových skupin z daňových pásem se sazbou 15 a 20 procent pokryjí vyšší odvody lidí se středními a vyššími příjmy z pásma 25 a 32 procent. Druhou variantou je ušetřit střední třídu a zatížit pouze bohatší, což by ale negativně dopadlo do rozpočtu. Daňový bonus, který v případě slevy na dítě dostanou manželé s velmi nízkými příjmy, v tomto případě podle ministra nepřipadá v úvahu.

S programovým prohlášením nová vláda předstoupila před sněmovnu, která poté bude hlasovat o důvěře kabinetu. Sobotka si posteskl, že práce na programovém prohlášení nebyla z pohledu MF jednoduchá. "Někteří kolegové získali přesvědčení, že s novou vládou nastala i nová rozpočtová situace. Ona je nová vláda, ale stejná rozpočtová situace," dodal. Konečná verze vládního programu je podle ministra již střízlivější a na rozdíl od příliš štědrých pracovních verzí odráží potřebu snižování rozpočtových schodků. Ekonomové ale nejsou vládním prohlášením nadšeni. Namísto podpory novomanželských půjček by měl stát spíš uvolnit nájemné, snížit daně a usnadnit mladým lidem přístup na trh práce. Tak by vláda mladým rodinám pomohla více než předvolebním rozdáváním peněz, tvrdí analytici.

Banky vyčkávají, jaké stát stanoví u novomanželských půjček podmínky. Člen představenstva České spořitelny Martin Škopek předpokládá, že o úvěry podporované státem bude velký zájem. Spořitelna má s tímto produktem zkušenosti z minula a dodnes má ve svém portfoliu 2,5 milionu starých novomanželských půjček, které klienti splácejí.