Ekonomika se zvedla, ale chybí reformy, hodnotí analytici končící Sobotkovu vládu

Bohuslav Sobotka, foto: ČTK

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila svou demisi. Prezident Miloš Zeman ji teď pověří vykonáváním mandátu do jmenování nové vlády Andreje Babiše (ANO). To by se mělo podle Hradu stát 13. prosince.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Sobotkova vláda byla jmenována 29. ledna 2014 a je třetí, které se podařilo od vzniku samostatné České republiky vydržet do konce volebního období. Předtím čtyřletý mandát dokončily kabinety pozdějších prezidentů Václava Klause (1992-1996) a Miloše Zemana (1998-2002). Kabinet už bezprostředně po říjnových volbách do Sněmovny omezil svou činnost a soustředí se jen na neodkladné záležitosti či evropskou agendu.

Premiér Sobotka přikročil ve vládě k celkem devíti změnám A to v řadách sociálních demokratů a hnutí ANO. Celé volební období zůstali na svých místech lidovci. Po vládní krizi letos v květnu odvolal Sobotka z čela ministerstva financí Andreje Babiše (ANO).

Podařilo se prosadit služební zákon i elektronickou evidenci tržeb

Pavel Bělobrádek,  Bohuslav Sobotka a Richard Brabec,  foto: ČTK
Co se kabinetu podařilo za čtyři roky vládnutí prosadit? Byl to mimo jiné služební zákon. K důležitým změnám z počátku vládnutí patřilo i zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. V daňové oblasti se opakovaně zvyšovaly daňové slevy na děti. Zavedena byla také třetí sazba DPH ve výši deseti procent na knihy, kojeneckou výživu a léky. Symbolem snahy o zmenšení daňových úniků se stalo zavedení elektronické evidence tržeb či kontrolní hlášení k DPH.

Nejvýraznější koaliční spory přinesly poslední dva roky. Loni způsobila krizi reorganizace policejních útvarů. Napětí vyvolala i novela o střetu zájmů, která reguluje mimo jiné podnikání ministrů.

Analytici: na novou vládu čekají reformy důchodů, zdravotnictví i školství

Za končící vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se zvýšil výkon ekonomiky, rekordně klesla nezaměstnanost a rozpočet dosáhl přebytku, shodli se analytici, které oslovila ČTK. Kabinet měl podle nich štěstí na dobrou fázi ekonomického cyklu. Promeškal však klíčové reformy důchodů, zdravotnictví či školství.

Jak uvedl analytik společnosti Deloitte David Marek, problémů k řešení je celá řada (důchodový systém, nálepka 'montovny', špatně nastavený daňový systém, atd.). Touto optikou je je podle Davida Marka poslední volební období promarněnou příležitostí.

Andrej Babiš,  foto: ČTK

Analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda vládu pochválil za stabilitu, jíž dokázala udržet po celé funkční období. Vládnutí však měla usnadněné vývojem. "Začala vládnout v lednu roku 2014, na počátku růstové fáze současného ekonomického cyklu. Ten kulminuje přesně v době, kdy vláda končí." Podle analytika Štěpána Křečka je největším úspěchem končící vlády přebytek státního rozpočtu z loňského roku 62 miliard Kč. Pomalu však postupovala výstavba dopravní infrastruktury. V elektronizaci státní správy je ČR stále na chvostu EU a vzdělávací systém v mezinárodním srovnání upadá," podotkl Křeček.