Sobotka demisi kabinetu nepodal, doručit ji chce až po návratu prezidenta z Číny

Bohuslav Sobotka a Miloš Zeman, foto: ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), dorazil ve čtvrtek odpoledne na Pražský hrad. Oproti očekávání ale nepodal demisi, podle svých slov přišel diskutovat s prezidentem Milošem Zemanem o aktuální situaci a předložit plán sociálních demokratů na řešení vládní krize.

Bohuslav Sobotka a Miloš Zeman,  foto: ČTK
Prezident Zeman ale Sobotkovi sdělil, že očekával demisi, poděkoval mu za dosavadní práci a požádal ho, aby kabinet plnil dál svou roli, dokud nebude jmenován nový. Sobotka předpokládá, že prezident bude jeho demisi chápat jako konec celého kabinetu, ne jen premiéra. Dokument chce doručit v polovině května písemně, poté, co se prezident vrátí z návštěvy Číny. Zeman Sobotkovi vyčetl, že způsobil krizi. Podle Sobotky ji ale zavinil ministr financí Andrej Babiš (ANO) tím, že nevysvětlil okolnosti kolem svého podnikání a majetku.

S prezidentem ve čtvrtek jednal i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Vicepremiér uvedl, že se shodli na tom, že nechtějí vznik úřednické vlády ani vypsání předčasných voleb. Místopředseda kabinetu by také uvítal, aby demise vlády byla podána co nejdříve a současná nejistá situace se rychle vyřešila. Ve středu se už Zeman sešel s ministrem financí a předsedou ANO Andrejem Babišem a ministrem vnitra Milanem Chovancem z ČSSD.

Andrej Babiš,  foto: ČTK
Právě o šéfovi resortu vnitra a ministru zahraničních věcí Lubomíru Zaorálkovi se nejčastěji hovoří jako o možných kandidátech na premiérský post, pokud by vládu znovu skládala ČSSD.

O variantách řešení současné krize hovořili také zástupci sněmovních stran u předsedy dolní komory Jana Hamáčka (ČSSD). Vyplynulo z ní, že strany současné vládní koalice nechtějí předčasné volby. Část opozice je naopak podporuje. TOP 09 by také ráda svolala mimořádnou schůzi k rozpuštění Sněmovny a volby by podle strany měly být v červnu. Tuto myšlenku podporují také komunisté. ODS už dříve řekla, že by volila zářijový termín. Proti předčasným volbám je opoziční Úsvit.