Vládní krize dostala po dlouhé době lidi na náměstí

Demonstrace na Václavském náměstí, foto: ČTK

Vládní krizi už neřeší jen politici, ale dostala na náměstí i tisíce lidí. Mimořádně zasedala Poslanecká sněmovna, sešla se koalice a prezident Miloš Zeman svolal do Liberce, kde byl právě na návštěvě, představitele koaličních stran. Žádné jednání však zásadní posun nepřineslo.

Andrej Babiš,  foto: ČTK
Poslanecká sněmovna ve svém usnesení uvedla, že ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš opakovaně veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů. Navíc vyzvala prezidenta Zemana, aby dodržoval ústavu. Výzva souvisí s návrhem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na Babišovo odvolání z vlády, které Zeman zatím neprovedl. Sněmovna na návrh komunistů také konstatovala, že debata vládní krizi nevyřešila, ale prohloubila.

Ostrá diskuze trvala ve Sněmovně osm hodin

Diskuse trvala skoro osm hodin, a místy byla hodně vyhrocená. Například podle ministra zahraničí z ČSSD Lubomíra Zaorálka vstoupil Babiš do politiky jen proto, aby hájil zájmy svého podniku, tedy skupiny Agrofert. Pak Babiše obvinil, že ho vydíral svými médii: „Pane ministře, před pár dny jste mi řekl tuto větu, odvolejte mě a já vám ukážu, co dokáží moje média."

Mimořádné zasedání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR,  foto: ČTK
Babiš to označil za lež. Před poslanci zopakoval, že v žádném případě nerezignuje. Všechno je podle něj načasovaná kampaň. „Já už dlouho slyším, že mě chcete vzít do vazby, obvinit a zavřít, abych odešel z politiky, abych vůbec ani nekandidoval."

Poslanci na základě nahrávek uveřejněných v posledních dnech na anonymním twitterovém účtu, vyčítají Babišovi ovlivňování médií, která dříve vlastnil, či neoprávněný přístup k informacím z probíhajícího policejního vyšetřování. Babiš vystoupil brzy po začátku schůze a označil ji za další pokus o svou "popravu v přímém přenosu", kterou organizují tradiční politické strany. Poslanci ANO svého předsedu hájili, mluvili například o puči proti němu a tvrdili, že nikdo neprokázal, že by zneužil moc.

Lidé zaplnili půlku Václavského náměstí

Demonstrace na Václavském náměstí,  foto: ČTK
Mezitím se na Václavském náměstí v Praze sešlo na 20 tisíc demonstrantů proti ministru Babišovi a prezidentu Zemanovi.

"Miloš Zeman se nikdy neměl stát prezidentem, Babišovo hnutí nikdy nemělo být součástí vlády,"uvedla například v projevu herečka Bára Štěpánová. Shromáždění podpořil i kněz Tomáš Halík, který vzkázal, že je poškozena politická kultura a mravní klima země. Kromě metropole se protest konal i v Olomouci, Plzni, Českých Budějovicích, Liberci, Zlíně a Brně, kde byly asi 4000 protestujících.

Premiér se o schůzce u Zemana dozvěděl těsně před odletem do Lucemburska

Pavel Bělobrádek,  foto: ČTK
Ve středu večer se v Liberci konala schůzka koaličních stran, kterou svolal prezident Miloš Zeman. Přinesl dva návrhy, předčasné volby zástupci koaličních stran odmítli, druhý návrh - vláda bez Babiše a současně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), chtějí nejdřív projednat ve svých stranách. Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka měla schůzka s prezidentem smysl: "Hnutí ANO, KDU-ČSL, i pan prezident jsme se shodli na tom, že předčasné volby nejsou prioritním řešením, a že je nechceme."

Zeman ani Babiš po schůzce před novináře nepředstoupili. Premiér Sobotka uvedl, že on a jeho spolupracovníci se o pozvání na večerní schůzku dozvěděli z textových zpráv na letišti krátce před odletem do Lucemburska. Zopakoval, že je připraven podat k Ústavnímu soudu kompetenční žalobu, pokud Zeman neodvolá Babiše z vlády ani po svém návratu z Číny.