Ministryně Valachová zastavila dotace pro sport a pak oznámila rezignaci

Kateřina Valachová, foto: ČTK

Vládní krize a aktuální kauza kolem dotací pro sport vyústila v rozhodnutí ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) podat demisi. Z funkce odstoupí na konci května. Ještě předtím na tiskové konferenci oznámila, že pozastavila poskytování dotací pro sportovní organizace a svazy a jejich rozdělení chce nechat prověřit.

Kateřina Valachová,  foto: ČTK
Kateřina Valachová dodala, že nechce kauzou zastiňovat problémy ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše:

"Nechci sloužit jako záminka hnutí ANO a Andreji Babišovi k tomu, aby odvracel pozornost od svých závažných problémů. A jako sociální demokratka cítím povinnost pečovat o politickou kulturu v této zemi,"řekla Valachová.

Andrej Babiš: jde o další nátlak na hnutí ANO

Šéf hnutí ANO, ministr financí Andrej Babiš považuje rezignaci ministryně školství za další nátlak na něj i hnutí. Zopakoval, že pro své odvolání, které navrhl premiér, nevidí důvod. Tvrdí, že jako ministr financí má čistý stůl:

Karel Březina,  foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo
"Sedíme ve vládě, kde je pravděpodobně korupce na ministerstvu školství. Nikdo neřekl nahlas, a máme takové podezření, že organizátorem té korupce by mohl být nejbližší přítel pana premiéra, pan Březina."

Pražského zastupitele Karla Březinu z ČSSD policie zadržela a vyslýchala. Obviněný ale nebyl.

Fotbalovou asociaci zrušení podpory fotbalu šokovalo

Ministerstvo školství vedla čtyřicetiletá Kateřina Valachová od června 2015. Než rezignovala, rozhodla se zrušit investiční program, kterého se týká kriminální kauza kolem Fotbalové asociace. Ta je jako právnická osoba obviněná spolu se svým předsedou Miroslavem Peltou právě v souvislosti s dotačními programy ministerstva. Kromě Pelty poslal soud do vazby i náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Rozdělování dotací podle policejních dokumentů ovlivňovali ve svůj prospěch nebo ve prospěch svých blízkých.

Foto: Dirk Schulz,  Pixabay / CC0 Public Domain
Asociace jakékoliv provinění odmítá. Rozhodnutí o zrušení finanční podpory českému fotbalu ji šokovalo. Pozastavení dotací pro fotbal je podle ní nepřijatelné a likvidační. Ministerstvo nyní podle Valachové řeší možnost, jak finanční prostředky dostat rovnou do klubů, mimo obviněnou FAČR.

Česká unie sportu ministryni vyzvala, aby dotační programy na sport prověřila ještě před svým odchodem. Podle unie potřebují sportovní svazy už schválené finanční prostředky nejen na svou činnost, ale také na zajištění národních soutěží či chodu pracovišť. Delší časová prodleva by pro ně a celý český sport měla vážné důsledky.

Politici rezignaci Valachové oceňují

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Ministryně Valachová krátce před rezignací na tiskové konferenci oznámila, že neodstoupí, ale nezříká se své politické odpovědnosti. Pak mluvila o okolnostech s premiérem Sobotkou a rezignaci mu nabídla sama.

"Dokázala přijmout politickou odpovědnost. To u jiných politiků často nevidíme. S kauzou není žádným způsobem přímo spojena, podle toho, co víme. Ale v tuto chvíli přijala politickou odpovědnost za to, co se na ministerstvu školství odehrávalo v oblasti sportovních dotací," uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Prezident Miloš Zeman se s ministryní setká po svém příletu z Číny. Rozhodnutí Kateřiny Valachové ocenili čeští politici.