Podle Zemana lze Babiše odvolat až po vypovězení koaliční smlouvy

Andrej Babiš, foto: ČTK

Vládní krize v Česku stále trvá. K úterku navrhl premiér Bohuslav Sobotka odvolání ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Podle prezidenta Miloše Zemana ale tento krok naráží na koaliční smlouvu.

Andrej Babiš,  foto: ČTK
Po čtvrtečním přijetí u prezidenta, při kterém došlo k ostrému konfliktu, se předseda vlády rozhodl změnit své dosavadní stanovisko - nepodat demisi celé vlády, ale odvolat z kabinetu předsedu hnutí ANO. Tento postup se ale podle prezidenta neslučuje s koaliční smlouvou. Po setkání Babiše se Zemanem to uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

"Pan prezident také konstatoval, že mu nebyl předložen návrh na nového ministra financí, což by v souvislosti s návrhem na odvolání dosavadního ministra financí vedlo k tomu, že by vedení ministerstva financí nebylo obsazeno. To by prezident republiky považoval za krajně nezodpovědné."

Zeman své stanovisko, že Babiše lze odvolat až po vypovězení koaliční smlouvy, zopakoval i při úterní návštěvě Libereckého kraje. Řekl, že koaliční smlouva uvádí, že premiér odvolá člena vlády pouze za předpokladu, že s odvoláním ministra souhlasí předseda dané koaliční strany, což je v tomto případě sám Babiš. Premiér se podle Zemana podpisem smlouvy vzdal části svých pravomocí dobrovolně. Zeman také uvedl, že poté, co Sobotka minulý týden avizoval demisi vlády, chtěl on po návratu z Číny jmenovat do čela kabinetu ministra zahraničí za ČSSD Lubomíra Zaorálka.

Prezident má povinnost ministra odvolat, míní právník

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD nemá v tomto případě koaliční smlouva s odvoláváním člena vlády nic společného. Stejně to vidí i šéf vládní KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

"Prezident republiky se řídí ústavou a má podle ní postupovat. Koaliční smlouva nemá pro jeho postup žádnou relevanci."

Podle odborníka na ústavní právo Jana Wintra by Zeman ministra financí odvolat měl.

"Ten článek 74 ústavy je jasný. Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády. Je to povinnost prezidenta. Jasněji to napsat nelze. Je povinností prezidenta odvolat člena vlády."

Miloš Zeman,  foto: ČTK
Definitivně se Hrad k odvolání vyjádří nejspíš až v druhé polovině května, potom, co se prezident Zeman vrátí z Číny. Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo zopakoval, že sám dobrovolně neodejde. Reagoval ale na prohlášení premiéra Sobotky, že resort financí zůstane v gesci hnutí ANO. Babiš žádá garance, že premiér bude respektovat člověka, kterého ANO navrhne.

Jméno vicepremiéra Babiše bylo o víkendu zmiňováno také v souvislosti s další nahrávkou rozhovoru šéfa ANO s bývalým novinářem Mladé fronty Dnes Markem Přibilem. Údajně se domlouvají na zveřejnění informací z policejního spisu. Podle Babiše jsou nahrávky sestříhané a on sám se stal obětí cílené provokace.