Demisi vlády předá Sobotka prezidentovi ve čtvrtek

Bohuslav Sobotka, photo: ČTK

Vládní koalice čelí jen několik měsíců před volbami nejvážnější krizi za dobu svého fungování. Premiér Bohuslav Sobotka v úterý oznámil úmysl podat demisi kabinetu. Předat ji prezidentu Miloši Zemanovi půjde čtvrtek odpoledne.

Bohuslav Sobotka,  photo: ČTK
Vztahy mezi vládními představiteli, jmenovitě mezi premiérem a ministrem financí, šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, byly napjaté už delší dobu. Sobotka uvedl, že další pokračování Babiše ve funkci ministra financí je podle něj neudržitelné, protože stále uspokojivě nevysvětlil nákup jednokorunových dluhopisů od své někdejší firmy Agrofert nebo původ svého majetku. Ve hře bylo několik variant řešení, včetně Babišova odvolání. Sobotka se ale nakonec rozhodl pro demisi:

"Andrej Babiš už se několik dní na tu roli mučedníka velmi intenzivně připravuje, je připraven se jí ujmout v okamžiku, kdy bude předložen jeho návrh na jeho dovolání z vlády. Tato diskuse by zcela odvedla pozornost od toho, co je podstatné: uvnitř naší vlády vznikl velmi závažný konflikt, který se týká střetu zájmů ministra financí, který je sám podezřelý z daňových úniků."

Představitelé ANO se proti Sobotkovým výrokům ohradili, Babiš podle nich všechny otázky opakovaně vysvětlil a premiér odpovědi nechce slyšet. Ministr financí Babiš nevidí k demisi důvod:

Andrej Babiš,  photo: ČTK
"Je to absolutně nepochopitelný krok, který poškodil celou vládu. Pan premiér poškodil veškerou práci ministrů. Vláda byla úspěšná a měla jasné výsledky. Premiér všechno paralyzuje, všechno ničí, dělá zoufalé kroky, zachoval se jako zbabělec. Já jsem v pozici ministra financí a chci v té funkci pokračovat."

Podle Babiše by bylo v této situaci nejlepší, aby vláda případně zůstala v demisi do řádných parlamentních voleb. Třetí koaliční strana, KDU-ČSL uvedla, že je připravena dokončit mandát vlády v demisi i jednat o jiných variantách.

Vláda v demisi, úřednická vláda, předčasné volby?

Sobotkovo prohlášení vyvolalo velké diskuse především o tom, co bude dál. Možností se nabízí několik. Kabinet by mohl pokračovat a vládnout v demisi, právě tato verze je zmiňována nejčastěji. Možné je také ustavení úřednické vlády nebo předčasné volby, ty prosazuje například ODS nebo TOP09. Vládní strany je ale odmítají. Politoložka Vladimíra Dvořáková k této variantě říká:

"Já osobně se nedomnívám, že by se mohlo podařit, aby se konaly předčasné volby. Myslím, že to není v zájmu skoro žádných stran. Možná by to bylo lepší pro některé menší strany, kterým teď rostou preference, tak aby se nezastavily. Ale v podstatě si nemyslím, že by to bylo v zájmu kohokoliv."

S další možnou variantou přišel po středečním jednání kabinetu předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Uvedl, že vláda by mohla pokračovat ve stejném půdorysu, ale bez Babiše i Sobotky. Do dalšího vývoje může výrazně zasáhnout i prezident Miloš Zeman. Právě s ním se ve středu a čtvrtek scházejí představitelé jednotlivých koaličních stran - Andrej Babiš, Pavel Bělobrádek a ministr vnitra Milan Chovanec za ČSSD.