Sobotka odchází z čela ČSSD, vedení přebírá Chovanec

Bohuslav Sobotka (vlevo) a Milan Chovanec, foto: ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka končí v čele ČSSD. Na postu předsedy strany jej střídá ministr vnitra a dosavadní statutární místopředseda Milan Chovanec. Volebním lídrem bude ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Sobotkův krok vyvolal reakce u koaličních kolegů i opozice.

Bohuslav Sobotka  (vlevo) a Milan Chovanec,  foto: ČTK
Klesající preference a neklid uvnitř strany. I tyto faktory přiměly Bohuslava Sobotku k tomu, aby se jen několik měsíců před podzimními volbami vzdal postu předsedy.

"Platí, že jako předseda strany nesu odpovědnost za celkovou situaci, v níž se sociální demokracie čtyři měsíce před volbami nachází a musím jako předseda strany na tuto situaci reagovat. K zítřejšímu dni opustím funkci předsedy strany," uvedl ve čtvrtek Sobotka po několikahodinovém jednání grémia s tím, že premiérem stále zůstává, stejně tak bude i v čele jihomoravské kandidátky.

Sociální demokracii tak nově povede ministr vnitra Milan Chovanec: "Bohuslav Sobotka přednesl plán, který si velmi detailně rozmyslel. Máme nového volebního lídra, kandidáta na premiéra, kterým je Lubomír Zaorálek. Já přebírám technické vedení sociální demokracie a ujmu se technického a organizačního řešení a přípravy volební kampaně. Dalším mým cílem je sjednotit sociální demokracii. Pokud nebudeme jednotní, tak nemáme šanci přesvědčit voliče o tom, aby nás volili."

Poděkování i kritika

Pavel Bělobrádek,  foto: Filip Jandourek
Předseda lidovců a koaliční kolega Pavel Bělobrádek popřál Sobotkovi hodně štěstí. Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše se premiér zachoval nekorektně, když z čela ČSSD odchází před sněmovními volbami.

"Pan Sobotka se zachoval jako zbabělec, který utíká z boje a opouští potápějící se loď, jen aby se zachránil. Nejdřív zneužil svou pozici premiéra k politickému boji proti mně, tak jsem se těšil, že si to ve volbách rozdáme před občany a že si to vyříkáme."

Změny v ČSSD kritizují i komunisté. Jejich předseda Vojtěch Filip uvedl:

"Pokud jde o rozhodnutí sociální demokracie, je to ukázka toho, jak podceňuje občany České republiky, když si myslí, že Bohuslav Sobotka jim nevyhovuje jako předseda strany, ale nám musí stačit jako premiér."

Vojtěch Filip,  foto: Tomáš Adamec
Dění v sociální demokracii si všímají také komentátoři. Například hlavní analytik týdeníku Ekonom David Klimeš v komentáři pro Český rozhlas připomíná, že Bohuslav Sobotka se po Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi nejspíše stane teprve třetím premiérem, který dovládl od řádných voleb do řádných voleb a jeho politická dráha nemusí zdaleka být u konce. Může být se sebou spokojen, že se tak dlouho dokázal udržet v čele sociální demokracie a třeba se tam ještě někdy vrátí.