SON: Absence zákona o nájemném škodí více než výše nájmů

Sdružení na ochranu nájemníků (SON) se domnívá, že absence zákona o nájemném škodí lidem více než samotná výše nájemného. Vítá proto snahu ministerstva pro místní rozvoj o přijetí zákona, který České republice několik let chybí. Na pondělní tiskové konferenci to řekl předseda sdružení a poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Ministerstvo chce vládě návrh zákona o nájemném předložit do konce měsíce. Podle ministerstva by měly činže v bytech s regulovaným nájmem poprvé vzrůst příští rok v říjnu. "My se domníváme se, že zákon je velmi potřeba, protože ta nejistota občanů, ať jsou to pronajímatelé či nájemníci, je značná. Působí větší stres našim občanům než výše nájemného," uvedl Křeček na dotaz ČTK.

Zákon však podle něj nesmí být příliš přísný, aby nevyloučil možnost lidí opatřit si nájemní byt. "To je podmínkou, aby to bylo zaplatitelné," doplnil. Pod tím si představuje strop podílu výdajů na bydlení ve výši 25 až 35 procent z čistých příjmů rodiny. Pokud by náklady překročily tuto hladinu, obdržely by domácnosti sociální dávky jako kompenzaci. Ministr Radko Martínek hovořil o podílu 30 procent.

Podle návrhu ministerstva pro místní rozvoj by se ceny nájmů měly zvyšovat od 1. října příštího roku po dobu šesti let až do výše pěti procent tržní ceny bytu. V roce 2012 by se nájmy měly podle aktuálního návrhu určovat dohodou mezi pronajímatelem a nájemcem. Pokud by se strany nedohodly, rozhodl by o výši činže soud. Ten by také sám zjistil, jaké je místně obvyklé nájemné. Podle dřívějšího návrhu měly tuto činnost vykonávat obce.