Deregulace nájemného se blíží

0:00
/
0:00

Deregulace nájemného:téma, které rozděluje českou společnost. Řešení léta odkládaného problému se blíží. Jasno by mělo být už do konce roku, alespoň to slibuje ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Podle poslanců z vládní ČSSD by měla deregulace proběhnout dokonce rychleji, než jak navrhuje vláda, skončit by měla v roce 2010. Více podrobností má Jaromír Marek.

Za stejné zboží dvě odlišné ceny. Rozdíl je přitom ve stovkách procent, záleží jen na tom, kdo kupuje. Na trhu věc nebývalá, na českém trhu s bydlením zcela běžná. Např. státem regulované nájemné za šedesátimetrový byt v centru Prahy činí 2200 korun, stejný byt za tržní cenu přijde měsíčně na 12 000-15 000. Tento stav trvá v Česku už hezkých pár let. Počet bytů s regulovaným nájemným je stále stejný, získat jej legálně je skoro nemožné. Objevují se jen na černém trhu. Jinak jsou byty obsazeny letitými nájemníky.

Poslanecký klub ČSSD se nyní shodl, že by se nájmy od roku 2007 měly zvýšit v průměru o 14,2 procenta za rok. Vláda dosud navrhovala 9,3 procenta. Deregulace nájmů by měla být zkrácena z dosud uvažovaných šesti let na čtyři roky a skončit koncem roku 2010. Zatímco Občanští demokraté požadují rychlejší růst, komunisté tlačí na pomalejší tempo. Sociální demokracie je názorově nejednotná. Ministr Radko Martínek proto nevylučuje, že může dojít i na představy komunistů, kteří chtějí co možná nejpomalejší zdražování činží.

"Jednou z variant je hlasovat společně s KSČM, i tady jednání probíhá."

Jaké jsou tedy představy komunistů? Více jejich poslanec František Beneš.

"My jsme navrhovali zvýšit nájemné o 2 Kč měsíčně ze čtverečního metru, v Praze o 3 Kč. Částky by dosáhly úrovně, jaké je u družstevních bytů a nikdo by si nemohl ztěžovat, že na nájemné doplácí."

Předseda Sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček připomíná deregulace by měla být okamžitá. Opírá se přitom o nález Ústavního soudu, který regulace cen bytů opakovaně odmítl.

"Nálezy ÚS říkají, že regulovat nájemné pod úroveň minimálních nákladů reprodukce. Mělo by se tedy na tuto úroveň zvýšit hned. Pokud se tak nestane, pomůže nám to při sporu ve Štrasburku. Co se týká deregulace dopadu deregulace nájemného na nájemníky, to je povinnost státu."

Podle odhadů jsou minimální náklady na metr čtvereční a měsíc 50 korun. Pod tuto cenu by nájemné nemělo klesat ani dnes. Skutečnost je ale jiná. Např. regulované nájemné v centru Prahy je dnes 37 korun za metr. Po plánované deregulaci by to mělo být 90 korun. V jiných regionech by ale bylo zdražení podstatně menší. V Česku se regulované nájemné vztahuje na zhruba 750.000 bytů, což je téměř pětina bytového fondu. Soukromí majitelé vlastní asi 300.000 bytů, ostatní patří obcím.