SOS chce hlídat, zda obchodníci nezneužijí stažení drobných mincí

Sdružení na ochranu spotřebitelů (SOS) chce sledovat, jak se stažení desetníků a dvacetníků z oběhu promítne do cen. Obává se totiž, že by obchodníci zrušení mincí mohli využít k neúměrnému zdražování. V případě, že se ceny zvýší, chce SOS upozornit na křiklavé případy, sdělil šéf sdružení František Lobovský.

Ochránci spotřebitelů se obávají především podobného vývoje, k jakému došlo v některých zemích Evropské unie po zavedení eura na začátku loňského roku. Mnozí podnikatelé tam totiž zaokrouhlili ceny nahoru. "Věřme, že obchodníci projeví svou solidnost a rohlík či jiné obdobné zboží všude obratem nepodraží," uvedl Lobovský.

Podle novely obchodního zákoníku, která začne platit ve čtvrtek, mohou prodejci nechat současné ceny zboží a na padesátníky zaokrouhlit až hodnotu celého nákupu. "Někteří spotřebitelé se však přesto obávají, že prodávající zaokrouhlí ceny všeho zboží na padesátník nebo celou korunu směrem vzhůru," uvedlo sdružení. Podobný názor mají i někteří ekonomové. Výraznějšího zdražování se naopak neobává Česká národní banka, která o stažení mincí rozhodla a také ho organizuje. Podle ní obchodníci o zrušení drobných vědí delší dobu a řadu cen již zaokrouhlili. Významní prodejci rovněž ohlašují, že budou zaokrouhlovat až cenu celého nákupu a nikoli každého výrobku.