Zástupci obchodníků: Pokuty za dvojí kvalitu mohou zlikvidovat malé prodejce v Česku

Foto: archiv MZe ČR

Rozdílné složení výrobků ve stejných obalech v jednotlivých zemích Evropské unie, známé jako "dvojí kvalita" zboží, považuje podle nedávného průzkumu společnosti KPMG 77 procent Čechů za problém. Zhruba každý sedmý kvůli tomu nakupuje v zahraničí a téměř třetina lidí z důvodu horší jakosti některé potraviny ani nekupuje. Loni přijatá evropská směrnice dvojí kvalitu omezila, ale nezakázala. České ministerstvo zemědělství se ji proto rozhodlo zpřísnit novelou zákona o potravinách. Za jeho porušení budou hrozit až 50milionové pokuty. Zástupci obchodníků tento krok ale kritizují. Podle nich by to mohlo být likvidační pro malé prodejny.

Foto: archiv MZe ČR

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy navíc menší prodejci nerozhodují o složení potraviny a obalu. "Ten návrh, jak je dnes nastavený, je hlavně v rozporu s evropskou legislativou, která jasně říká, že zodpovídá ten, kdo má daný proces pod kontrolou. Takže v případě potravin a jejích dvojí kvality, je to jednoznačně výrobce,"řekl Českému rozhlasu.

Tomáš Prouza,  foto: Jana Přinosilová,  ČRo
To, že za chyby nadnárodních potravinářů může být pokutován prodejce, kritizovala nedávno i Hospodářská komora a samotní obchodníci. Podle nich stát pokutami cílí na nesprávné viníky a ohrožuje existenci provozovatelů malých prodejen, zejména na vesnici, kterých již tak v Česku ubývá a které nemají možnost se velkým výrobcům bránit.

Ministerstvo zemědělství se kritice brání. Podle něj novela naplňuje cíle směrnice a je v souladu s evropským právem. Českému rozhlasu to řekl mluvčí resortu Vojtěch Bílý. Dodal, že k likvidaci malých obchodů docházet nebude.

"Samozřejmě dozorové orgány při rozhodování o výši sankce budou rozhodovat dle různých faktorů. A jedním z nich je také zohlednění toho, zda by částka mohla být pro prodejce likvidační," vysvětlil.

Na dodržování zákazu dvojí kvality potravin má dohlížet Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Její ředitel Martin Klanica upozornil, že zákon na malé prodejce necílí. Inspekce podle něj nebude řešit dvojí kvalitu potravin u malých prodejců, ale u jejich dodavatelů.

"Potravinářská inspekce bude při kontrolách dvojí kvality postupovat dle systému posouzení rizika s důrazem na řešení problému tam, kde vzniká. Což v tomto případě nemohou být drobní prodejci," dodal mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. SZPI počítá s tím, že bude muset v této záležitosti spolupracovat s kontrolními orgány jiných států.

Principy kontroly

Foto: Barbora Kladivová,  ČRo
Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejnila na svém webu základní principy kontroly dvojí kvality potravin. Z nich vyplývá, že mezi zásadní parametry patří mimo jiné posouzení vzhledu obalů porovnávaných výrobků nebo odlišnosti ve složení u výrobků, které budou v totožném či zdánlivě totožném obalu. Posuzovat se bude také, zda je o odlišnostech ve složení výrobku spotřebitel dostatečně informován.

"SZPI bude vyžadovat, aby spotřebitelé byli dostatečně informováni o rozdílech z důvodu oprávněných a objektivních faktorů," uvádí se v dokumentu.

Potravinářská inspekce v něm také zdůrazňuje, že nebude "v žádném z případů akceptovat jako argument odlišného složení výrobku skutečnost, že výrobce přizpůsobil složení produktu v návaznosti na poptávku spotřebitelů po nižší ceně v dané členské zemi Evropské unie."