O dvojí kvalitě potravin se jednalo u kulatého stolu

Foto: Barbora Kladivová, archiv ČRo

Problematika dvojí kvality potravin zůstává aktuálním tématem, které chce Česká republika v rámci Evropské unie řešit. Shodli se na tom účastníci kulatého stolu, u něhož debatovali eurokomisařka Věra Jourová, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, zástupci dozorových orgánů a obchodních řetězců.

Foto: Barbora Kladivová,  archiv ČRo
Podstatou problému je především stav, kdy se pod jednou marketingovou značkou a ve stejném obalu skrývá v různých státech odlišné složení potravin. Složení je však řádně uvedeno na obalu. Eurokomisařka Věra Jourová věří, že se evropská legislativa ohledně dvojí kvality potravin se stihne schválit do evropských voleb, které budou v druhé polovině letošního května.

V současnosti EU kontroluje 145 položek, výsledky by měly být podle Jourové známé do poloviny letošního roku. V prvním pilotním šetření z loňska, kdy se prozkoumávalo 64 vytipovaných výrobků, se zjistilo, že jde o reálný problém. Rozdílných produktů pod stejným značením byla dvacítka.

Lančmít s drůbežím separátem nebo s vepřovým masem

Tomáš Prouza
Ministerstvo zemědělství například loni dvakrát upozornilo na různou kvalitu potravin prodávaných pod stejnou značkou a podobným obalem v ČR a Německu. V prvním případě to byl lančmít od dánského výrobce, který obsahoval v ČR hlavně drůbeží separát, kdežto v Německu vepřové maso. Druhý případ byl s rybími prsty, které měly v Německu více masa a o 30 gramů větší balení.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy je třeba dořešit u legislativy některé technické problémy. Podle něho například někteří nadnárodní výrobci bojkotují nákupy potravin českými řetězci v domovské zemi výrobce. Musí se proto nakupovat přes regionální zastoupení v zemi, kde se následně prodávají, tedy v ČR.

Loni se navíc ukázalo, že západní evropské státy chtěly tento problém stále méně řešit. Podle Prouzy Rakousko na závěr svého předsednictví Evropské unie vypustilo bod týkající se ochrany proti dvojí kvalitě ze směrnice Nová dohoda pro spotřebitele. Ministr zemědělství Miroslav Toman na konci ledna uvedl, že věc nynější rumunské předsednictví zařadilo do svého programu. V prvním pololetí by tak měly být příslušné změny schváleny navzdory možným námitkám zemí jako Německo či právě Rakousko.