Sněmovna schválila podíl českých potravin v obchodech i pokuty za prodej potravin dvojí kvality

Ilustrační foto: Jan Bachorík, archiv ČRo

Na pultech obchodů má být od příštího roku nejméně 55 % českých potravin. Sněmovna to schválila na návrh SPD. Má se to týkat prodejen nad 400 metrů čtverečních.

Foto: Swabianmedia,  Pixabay / CC0

Návrh k novele zákona proti dvojí kvalitě potravin prošel díky podpoře vládní koalice a komunistů. Opozice byla proti. Kvóty se mají týkat potravin, které se dají v ČR vyprodukovat. V mnoha případech ale Česko není soběstačné, jde například o květák, brokolici, jahody nebo vepřové maso.

Podíl českých potravin by měl růst až na 73 procent

Od příštího roku má povinná minimální kvóta činit 55 procent. Postupně má růst až na 73 procent v roce 2028. Zastánci kvót argumentují například tím, že i koronavirová krize ukázala, že je žádoucí, aby ČR byla soběstačnější v produkci potravin. Poslanci přijali i pozměňovací návrh, který umožní veřejným zadavatelům zvýhodnit tuzemské potraviny.

Ilustrační foto: Václav Plecháček,  archiv ČRo

"Jedná se o vyhláškou předem určené potraviny, které jsme si schopni u nás vypěstovat, v případě zvířat odchovat, takže o exotické ovoce rozhodně nepřijdeme," uvedla poslankyně Hana Jarošová z SPD.

Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek tento návrh už dříve označil za vítězství populismu. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) však vyzval poslance, aby byli trochu nacionalisty, pokud jde o české potraviny. Jako příklad uvedl, že když si dávají ve Sněmovně kávu, přidávají si do ní německé mléko, což podle něj dosvědčuje, že zákon je potřeba.

Zástupci osmi zemí EU: mohlo by jít o diskriminaci zahraničních výrobků

Petr Bendl,  foto: Kateřina Cibulka,  archiv ČRo

Podle poslance ODS Petra Bendla je návrh v rozporu s unijním právem. "Omezuje obchodování a snižuje šanci lidem vybrat si potravinu podle jejich gusta. Nemůže jej EK schválit."

Tento názor podpořil i dopis osmi zemí Evropské unie předsedovi sněmovního zemědělského výboru Jaroslavu Faltýnkovi (ANO). Podle velvyslanců Německa, Francie, Itálie, Nizozemska, Rakouska a Belgie a zástupců velvyslanců Polska a Španělska, kteří dopis podepsali, by mohlo jít o jasnou diskriminaci zahraničních výrobků, která je na jednotném trhu v unii nepřípustná. V této souvislosti by potraviny podle diplomatů i velmi pravděpodobně zdražily.

Zástupci evropských států podle Hospodářských novin Faltýnkovi v dopise také připomněli, že s ním o chystaném zákoně jednali loni v červnu a že jim slíbil, že u jakéhokoliv návrhu podobného zákona česká strana přezkoumá, jestli není v rozporu s unijními pravidly. Podle velvyslanců se to ale nestalo.

Za potraviny dvojí kvality pokuta až 50 milionů korun

Dvojí kvalita potravin,  foto: archiv Ministerstva zemědělství a rozvoje venkova Slovenské republiky

Sněmovna také schválila, že za prodej potravin dvojí kvality, tedy zaměnitelných s výrobky v jiných státech EU, ale s jiným složením, bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. V novele zákona o potravinách však původní vládní návrh zmírnila tak, že bude muset jít o podstatně odlišné složení nebo vlastnosti. Výjimky budou muset být odůvodněny a spotřebitel o nich bude muset být informován.

Zákaz prodeje potravin dvojí kvality kritizoval bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Vadí mu, že svaluje odpovědnost na prodejce za kvalitu zabaleného výrobku. Navržené pokuty jsou podle něj likvidační. "Kdyby se to takto použilo, tak můžeme zavírat jeden malý obchod za druhým," varoval.

Dozor nad restauracemi pod zemědělskou inspekci. Ministr Blatný nesouhlasí

Jan Blatný,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

V rámci novely zákona o potravinách sněmovna schválila také přesun dozoru nad restauracemi, kavárnami nebo třeba cukrárnami z hygienických stanic na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Proti byl ministr zdravotnictví Jan Blatný za hnutí ANO. Upozorňoval, že krajské hygienické stanice se zabývají posuzováním rizik přímo při přípravě jídel.

"Pozměňovací návrh přináší zásadní snížení ochrany zdraví spotřebitelů, zejména před nákazami, jakými jsou stafylokok, úplavice, žloutenka typu A, tedy onemocnění, jejichž zdrojem je právě člověk, nikoliv potravina."

Foto: Rudy and Peter Skitterians,  Pixabay,  Pixabay License

Pozměňovací návrh vznesl ve Sněmovně poslanec ČSSD Jan Birke, podle kterého změna umožní mimo jiné to, aby krajské hygienické stanice uvolnily desítky pracovníků z dozoru nad restauracemi na řešení epidemiologické situace. Hygienici by měli dohled nad stravovacími službami například v nemocnicích nebo sociálních zařízeních.

Pro převod se vyslovil i bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Bude to podle něj znamenat ulehčení pro podnikatelský sektor, který bude potřebovat o něco méně razítek, ale bude muset stejně dodržovat přísná hygienická pravidla.

Novelu zákona o potravinách teď dostane k posouzení Senát.