Současný ÚS je při rušení zákonů zdrženlivější než předchůdci

Současná generace ústavních soudců je při rušení zákonů zdrženlivější než jejich předchůdci, ukázala analýza ČTK. Poté, co Ústavní soud (ÚS) ve středu škrtal ve volebním zákonu, premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že soud "definitivně ztratil všechny zábrany" a zasahuje do politiky. Z hlediska statistiky je nynější generace ústavních soudců tou první, která častěji ponechává

První sestava ÚS pod předsednictvím Zdeňka Kesslera a poté Miloše Holečka vyhověla 63 procentům návrhů. Druhá generace, kterou lze vymezit prvním předsednictvím Pavla Rychetského v letech 2003 až 2013, vyhověla zcela nebo částečně 56 procentům návrhů. Nynější třetí generaci nominoval kompletně prezident Miloš Zeman. Její působení ještě není u konce, ale podle dosavadních statistik soudci vyhověli jen 42 procentům meritorně projednávaných návrhů, ostatní zamítli. Z hlediska rušení zákonů, vyhlášek a jiných právních předpisů tak plénum ÚS nyní zasahuje méně než v minulosti.

Ve středu však soud zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Koalicím stran a hnutí postačí pro vstup do Sněmovny získání pěti procent hlasů. Soud škrtal i v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a rozdělování mandátů. Nález nemá časový odklad, dopadne už na letošní podzimní sněmovní volby. Podle Babiše se soud snaží ovlivnit politickou situaci v zemi a otřásá důvěrou lidí v ústavní systém. Rychetský se vůči premiérovým výrokům vymezil - soud podle něj nemá ambici zasahovat do politiky - jen chrání ústavu.