Přehled tisku

‚Sťatej pod vobraz‘, foto: Archiv ČRo 7
0:00
/
0:00

Z přehlasovaného prezidentského veta bude Ústavní soud, píší ve své poznámce Lidové noviny. Možnosti vykázat na tři měsíce z obce přespolní bezdomovce, alkoholiky, žebráky a prostitutky zatleská většina. Poslanci tím nasbírali populistické body.

Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International
Z přehlasovaného prezidentského veta bude Ústavní soud, píší ve své poznámce Lidové noviny. Možnosti vykázat na tři měsíce z obce přespolní bezdomovce, alkoholiky, žebráky a prostitutky zatleská většina. Poslanci tím nasbírali populistické body. Když prezident Klaus zákon v červnu vetoval, označil ho za nedomyšlený, populistický a možná protiústavní. Zákaz pobytu v dané obci - nota bene za úmyslné a opakované činy - není nic totalitního. Ale může zákon fungovat dobře a férově, budou-li zákazy vydávat místní radnice a ne soudy? Tady se nabízí široké pole pro svévolný výklad. Riziko zneužitelnosti není vyšší než u pokut a zákazů činnosti, hájí svůj zákon poslankyně Ivana Řápková. Dejme tomu. Ale dopad na postižené může být daleko vyšší. V zemi, kde už tři generace neznají domovské právo, nemají obce povinnost se o své občany postarat. Trvalý pobyt zanesený v dokladech bývá často jen formální. Nedošlo většině poslanců, že v takových poměrech neexistuje instituce, která se musí o vykázaného přestupníka postarat? Sněmovna tak přes odmítnutí Senátu a veto prezidenta schválila zákon, který umožní bez rozhodnutí soudu, bez fungování domovského práva a za pouhý přestupek někomu dočasně zakázat pobyt v obci. Jestli toto není téma pro Ústavní soud, tak už nic, uzavírají Lidové noviny.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Daňová nejistota vede k nenápadnému zdražování, uvádí Mladá fronta Dnes. Firmy nevědí, jaké daně z přidané hodnoty budou platit od 1. ledna, proto utrácejí vysoké částky za úpravu softwaru, aby byly připraveny na všechny varianty. A maloobchodníci zdražují. Chaos a překotné přijímání daňového balíku na poslední chvíli vyvolávají v ekonomice napětí. Firmy se shodují, že nejistota kolem sazeb DPH je nejvíce poškozuje před zákazníky. Panuje obava, že lidé ještě sníží svou spotřebu, aby se vyrovnali s vyššími daněmi. Zadat příslušnou sazbu do pokladního a dalších ekonomických systémů firmy není až takový problém, ani na poslední chvíli. Firmy nabízející předobjednané služby, řeší ještě jiný problém. Musí zveřejňovat změny ceníků měsíc dopředu, aby měli zákazníci možnost odstoupit od smlouvy. To teď kvůli nejasnosti o výši DPH od 1. ledna není možné. Hektické bude i přeceňování v regálech pro maloobchodníky. I ti čekají, jaké daně budou platit. Dá se čekat, že lidé budou šetřit. Už letos se po zvýšení spodní sazby DPH zpomalilo utrácení a domácí spotřeba klesla zhruba o dvě procenta. Vůbec bych se nedivil, kdyby celkový daňový výnos poklesl, myslí si Evžen Korec, šéf developerské společnosti Ekospol. Někteří obchodníci se pojistili a nenápadně zdražují ještě před koncem letošního roku.


Nicholas Winton,  foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Čeští studenti navrhují na Nobelovu cenu zachránce Židů sira Nicholase Wintona. V roce 1939 byl britský makléř. Zachránil 669 dětí. Toto tajemství bylo 49 let ukryté v kufru. Takto vypadají zápisky z hodiny dějepisu v sešitech studentů gymnázia Open Gate. Ti by však za rok rádi měli v zápiscích ještě o řádek víc. Na podzim 2013 získal Nobelovu cenu míru. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, žáci jsou přesvědčeni, že právě Winton si Nobelovu cenu zaslouží více než kdokoliv jiný. Proto rozjeli petici a svůj nápad propagují na Facebooku. Chtějí se obrátit na obě komory parlamentu, vysvětluje Tomáš Titěra, předseda studentské rady školy. Osloví i vládu, prezidenta a zahraniční ambasády. Nic z toho by se nestalo, kdyby se studenti nesetkali se dvěma ženami, které Winton jako malé děti zachránil před nacisty. Jejich vypravování je hluboce zasáhlo. Mnoho dětí, které Winton posílal z nacisty okupovaných území do bezpečí ve Velké Británii, pocházelo z Česka. Díky němu přežily válku. Nicholas Winton, kterému příští rok bude 104 let, o svém činu mlčel. Vše odhalila jeho žena, která v roce 1988 našla kufřík se seznamy zachráněných.


Vít Bárta  (vlevo) a Jaroslav Škárka u soudu,  foto: Filip Jandourek / Český rozhlas+
Odvolací soud rozcupoval verdikt vůči poslancům Bártovi a Škárkovi. Uplácení ani podvod se prý neprokázal. Jak uvádí Lidové noviny, verdikt, který měl stanovit hranici mezi legálním způsobem, jak si zavázat poslance, a uplácením, neplatí. Dubnový rozsudek soudce Jana Šotta, který trestal praxi, díky níž si měl faktický lídr tehdy vládní strany Věci veřejné Vít Bárta zavazovat kolegy k loajalitě, zrušil odvolací pražský městský soud. Předně: ani uplácení, ani podvod se podle soudkyně Jarmily Löffelmannové nepodařilo prokázat. Bárta původně dostal 18 měsíční podmínku, Škárka tři roky natvrdo. Co se týče poslance Škárky, v rozsudku se uvádí, že chybí úmysl se majetkově obohatit, což je podstatný znak trestného činu podvodu. Löffelmannová napadla i způsob vedení procesu, který Šott od počátku maximálně zpřístupnil veřejnosti - takže každý den líčení probíhal za přítomnosti televizních kamer. Případ se tak opět vrací k soudci Janu Šottovi. Bude muset upustit od odvážné konstrukce, že Bártovy půjčky měly posloužit jako úplatek. Je tak více než zřejmé, že přísné tresty se Bártovi i Škárkovi vyhnou. Sám Bárta už ohlásil, že se po osvobození chystá k velkolepému comebacku. Na jeho základě se rozhodl kandidovat na předsedu Věcí veřejných.


Foto: Jana Šustová,  Radio Prague International
Spořitelna dá nevybrané vklady na platy učitelů, uvádí Hospodářské noviny. Potkat nejlepší absolventy technických univerzit ve sborovnách základních škol zní jako science - fiction. V České spořitelně se teď ale rodí ambiciózní plán, jak zajistit, aby lidé s červenými diplomy nekončili jen ve firmách jako Google nebo Microsoft a šli raději učit do Berouna nebo Aše. Spořitelna zřídí nadaci, která bude vybírat mezi talentovanými absolventy přírodovědných a technických oborů. Nejlepší pošle na pár let do škol, kde mají problém motivovat žáky k matematice či fyzice. Zájemci se mohou těšit na přilepšení k nástupnímu učitelskému platu, který je dnes 20 tisíc korun hrubého. Dostanou také možnost pokračovat v dalším studiu. Na rozjezd v Česku unikátního projektu použije spořitelna 1,6 miliardy korun, které zůstaly na anonymních vkladních knížkách. Ty musela zrušit v roce 2002 kvůli unijnímu zákonu proti praní špinavých peněz. Většina majitelů si své peníze zatím nevyzvedla, proto je teď spořitelna převede na nadační fond.


Foto: ČTK
Czech Grand Design představuje nejvýraznější letošní práce. Nablýskané futuristické křeslo trochu zastiňuje minimalistický náhrdelník, kvůli šikovně 'střiženému' hlásiči požáru si člověk málem nevšimne stínidel ve tvaru mraků, která zdobí světla nad hlavou, popisují výstavu Hospodářské noviny. Výstava, která začíná v Národním technickém muzeu v Praze, představuje nejširší nominace stejnojmenné soutěže. Dvě stovky exponátů od více než sto třiceti tvůrců a tvůrčích skupin ukazují to nejzajímavější, co v uplynulém roce vytvořili produktoví designéři, grafici, módní návrháři a fotografové nebo šperkaři. V expozici se demokraticky potkávají zavedení designéři se začínajícími tvůrci. Designérské práce roku budou známé v půlce března.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Pokud vám 21. 12. vypadne proud, není to důvod ke strachu, vzkazují záchranáři lidem v Česku. Jakkoli to zní neuvěřitelně, i hasiči, policisté a zdravotníci se chystají na pátek avizovaný 'konec světa'. Přesněji řečeno na případnou paniku, které by mohl někdo podlehnout. Podle Lidových novin některé posádky proto dokonce vymýšlejí krizový plán. Podle záchranáře, který si nepřál být jmenován, za nimi dojíždějí i psychologové a říkají, co by měli dělat, kdyby lidé začali skutečně panikařit. Na oficiální dotaz ale ředitelé krajských záchranek, policie i hasiči popírají, že by se na 'konec světa' oficiálně chystali. Astronomové ujišťují, že konec světa je nesmysl.


Foto: Kristýna Maková / Archiv ČRo 7
Češi si chtějí o Vánocích odpočinout, uvádí deník Právo. Ze všeho nejvíc se těší na to, že stráví Vánoce v rodinném kruhu. Pro celou třetinu Čechů je právě toto na Vánocích to nejzásadnější. Vše ostatní - jako dárky, vánoční zvyky nebo pohádky - je až druhotné, nicméně přispívající k té správné vánoční atmosféře a rodinné pohodě. Vyplývá to z prosincového průzkumu společnosti TNS Aisa. Zajímavé je, že lidé letos o Vánocích proti minulému roku mnohem více touží po odpočinku. Zatímco loni byl odpočinek primárním plánem na Vánoce pro 19 procent lidí, letos je to celých 29 procent. Tradiční vánoční zvyky se podle průzkumu těší stále velké oblibě. Adventní věnce lze nalézt ve třech čtvrtinách domácností. Téměř polovina rodin zpívá koledy. I cukroví stále patří na vánoční stoly. Průměrně Češi připravují sedm druhů. Každý pátý ale přiznává, že cukroví nepeče vůbec, šest procent si šetří čas tím, že cukroví koupí.