Týden v ČR

0:00
/
0:00

Daňová reforma dostala od vlády zelenou. Kabinet ji schválil i přes nepřítomnost ministrů TOP 09, kteří za sebe kvůli nedořešené kauze Bátora, v níž tento úředník ministerstva školství urazil ministra TOP 09 Schwarzenberga, poslali své náměstky.

Foto: Barbora Kmentová
Daňová reforma dostala od vlády zelenou. Kabinet ji schválil i přes nepřítomnost ministrů TOP 09, kteří za sebe kvůli nedořešené kauze Bátora, v níž tento úředník ministerstva školství urazil ministra TOP 09 Schwarzenberga, poslali své náměstky. Reforma ruší zvýhodnění stravenek a koncept superhrubé mzdy. Daň z příjmu se má nově vypočítávat z hrubé mzdy se sazbou 19 procent. Norma také počítá se zdaněním hazardu a zavedením jednotného inkasního místa. To podle premiéra Petra Nečase umožní přehlednější vybíraní daní:

"To umožní platby daní pojistného na sociální zabezpečení a pojistného na veřejné zdravotní pojištění v jedné instituci a povede to skutečně ke zjednodušení komunikace, ke zjednodušení právního prostředí, k lepší vymahatelnosti daní a odvodů nejenom pro stát, ale především pro podnikatelské subjekty."

Ministr Miroslav Kalousek
Nespravedlivý, krajně kontroverzní a škodlivý pro stabilitu veřejných rozpočtů. Tak vidí ČSSD návrh daňové reformy, který schválila vláda. Podle předsedy ČSSD Sobotky daňová reforma veřejným financím nepomůže, ale uškodí:

"Pokud bychom měli vládě jako hlavní opoziční strana doporučit rozumný postup, pak bychom jí doporučili, aby tuto reformu do parlamentu neposílala, roptoože to by veřejným rozpočtům pomohlo nejvíce. Pokud by se tato reforma, kterou připravil ministr financní Kalousek nerealizovala, tak na tom veřejné rozpočty vydělají a nebude se muset v příštích státních rozpočtech škrtat tolik, jako se bude škrtat."


Zástupci státu a církví se dohodli na délce přechodného období vzájemné majetkové odluky! Přechodné období je doba, po kterou ještě budou platy duchovních a administrativy vypláceny ze státního rozpočtu. Princip dohody vysvětlil ministr kultury Jiří Besser:

"První tři roky nebuse ta částka snižována, bylo dohodnuto, že by v letech 2012-2014 by zůstala ve výši 1445000000. A až čtvrtý rok by klesla o 5 procent a takto by klesala 14 let. Tedy dohodli jsme se na modelu 3+14."

Arcibiskup Dominik Duka
Délka přechodného období byla posledním nedořešeným bodem, který zbyl k projednání od minulé schůzky obou stran, která se uskutečnila v polovině srpna. Dohjodou tak skončilo vyjednávání mezi vládní a církevní komisí. Nyní se přípravou patřičných právních norem budou zabývat vláda a sněmovna. Arcibiskup Dominik Duka chápe dohodu jako historickou:

"Shoda byla oboustraná, vycházela z porozumění a z pochopení problematiky církví, které reprezentují minimálně jednu třetinu obyvatel téhle země. Čili je to historická dohoda jak mezi církvemi, tak mezi církvemi a českým státem."


Vít Bárta
Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučí vydání poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky k trestnímu stíhání. Členové výboru se na tom shodli jednomyslně. Poslance za Věci veřejné Víta Bártu policie pozezírá z korupce, bývalého poslance této strany Jaroslava Škárku z braní úplatků. Oba poslanci se svým vydáním souhlasí a sněmovnu o ně požádají. Vít Bárta výboru přednesl své stanovisko k žádosti policie o své vydání. K té má výhrady, o zbavení imunity ale sněmovnu požádá.

"Bez ohledu na to, že celá žádost neuvádí oboustranný pohled na věc, bez ohledu na to, že policie nezkoumala motivy Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky, přesto požádám imunitní výbor o své vydání."

Předseda výboru sociální demokrat Jeroným Tejc nic podezřelého na žádosti o Bártovo vydání nevidí.


Foto: ČTK
Rasově motivované trestné činy musí být vždy důsledně potrestány, řekl premiér Petr Nečas. Vyjádřil se tak k situaci v severních Čechách, kde v poslední době narůstá napětí mezi Romy a ostatními obyvateli. Stejná pravidla platí podle něj pro všechny. Pokud to bude nezbytně nutné, je podle Petra Nečase policie připravena svou přítomnost na Šluknovsku dále posílit:

"Řekl jsemt aké policejnímu prezidentovi, že kdyby to mělo znamenat, že polovina policejního prezídia napochoduje v univoformách do této oblasti a bude zajišťovat pořádek, tak to takhle prostě provedou. nesmí zaznít: nemáme lidi! neexistuje, nepřijímám takový přístup. Tyto brutální útoky jednoznačně odsuzuji a chápu obavy lidí o jejich bezpečí a bezpečí jejich dětí."


Foto: ČTK
Český protikomunistický odbojář Ctirad Mašín byl ve středu pohřben na vojenském hřbitově v americkém Clevelandu. Smutečního obřadu se kromě Mašínova bratra Josefa, který byl rovněž členem jejich protikomunistické skupiny, jejich sestry Zdeny, příbuzných a českých i amerických přátel zúčastnil český ministr obrany Alexandr Vondra. Ten oba bratry vyznamenal nejvyšším českým vojenským vyznamenáním Zlatá lípa. Sklidil za to kritiků především mezi komunisty a sociálními demokraty. Jak ale řekl Českému rozhlasu, za oceněním bratrů Mašínových a jejich skupiny si stojí:

"Poláci mají takových lidí ve svých řadách z minulosti velké množství, v Litvě bojovali proti bolševismu v lesích partyzáni až do začátku 60. let a já myslím, že bychom měli být hrdi, že se v české společnosti také našli takoví, kteří do toho prostě šli."

Ctirad Mašín, starší z obou bratrů, zemřel v Clevelandu v rodinném kruhu po dlouhé nemoci 13. srpna, pouhé dva dny po svých 81. narozeninách. Do Čech se, stejně jako jeho bratr, nikdy nevrátil ani po roce 1989 s odůvodněním, že jejich rodná zem nezpřetrhala právní i jiné vazby s komunistickým režimem. V ČR nechtěl být ani pohřben.