Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

České deníky opanoval soudní proces se členy strany Věci Veřejné. Probíhá už druhý den s předsedou poslaneckého klubu strany a někdejším ministrem dopravy Vítem Bártou a jeho bývalým spolustraníkem Jaroslavem Škárkou. Autor komentáře v Lidových novinách píše, že Věci Veřejné jsou spíše firma než politická strana.

Vít Bárta u soudu,  foto: ČTK
České deníky opanoval soudní proces se členy strany Věci Veřejné. Probíhá už druhý den s předsedou poslaneckého klubu strany a někdejším ministrem dopravy Vítem Bártou a jeho bývalým spolustraníkem Jaroslavem Škárkou. Autor komentáře v Lidových novinách píše, že Věci Veřejné jsou spíše firma než politická strana. O tom podle listu panuje víceméně konsenzus. Ze známých důvodů nelze stranu řídit stejnými metodami jako firmu, a proto se Bárta ocitl před soudem. Ve firmě by dostali straníci Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka jednoduše výpověď a generální by měl "klid na práci". Takhle musí u soudu odhalovat, jak to chodí v zákulisí. Odsouzení Bárty by podle listu možná zatřáslo koaliční vládou, doložené napojení na pražské kmotry pak celou politickou garniturou. Ať už Bártu odsoudí, nebo se stane šlechetným dárcem, politicky je mrtev už nyní. To soudí komentátor Mladé fronty Dnes Zapleten je šeredně a to politik nesmí být. "Svou stranu destruoval, nás znechutil," míní komentátor deníku. Podle komentáře Hospodářských novin by také vůbec nebylo překvapivé, kdyby soud Bártu osvobodil. Ač je to neskutečné, Věci Veřejné skutečně už skoro dva roky v této zemi vládnou, uzavírá list svůj komentář.


Poldi Kladno je odstrašujícím příkladem privatizace do českých rukou, píší Hospodářské noviny. Právě před dvaceti lety se ale firma rozdělila na několik dceřiných společností a některé z nich se staly ve svém oboru velmi úspěšnými, zdůrazňuje list a přináší konkrétní příklady. Kladenské hřídele například fungují ve Spojených státech i ve Finsku. Je to zásluhou firmy Strojírny Poldi, které funguje už dvacet let. Vedoucí strojíren listu prozradil, že chtějí dále navyšovat svoji výrobu, přijímat pracovníky a hledat perspektivní trhy. Investice odhadují příští rok na 300 milionů korun. Další nástupnickou firmou je podnik Beznoska, který vyrábí endoprotézy a náhradní klouby. Majitel firmy František Beznoska je bývalým vedoucím provozu Poldi Anticorro a plánuje mimo výroby zdravotnických pomůcek i školení mediků. Umělecké soutěže zaujal i design výrobků firmy Beznoska, která dříve vyráběla ortopedické pomůcky, dnes se ale soustřeďuje pouze na náhradní klouby. K chloubě někdejší Poldovky patřily i termosondy, dodávají Hospodářské noviny. Ty měří teplotu v ocelářských pecích a jejich jediným výrobcem v Česku a na Slovensku je právě společnost se stejným názvem - Termosondy.


Foto: Jana Šustová,  Radio Prague International
Některým učitelům se zvýšila tabulková mzda, ale jejich skutečný plat se nezvýšil. Naopak jim školy snížily odměny. Všiml si toho deník Právo. V lednu dostali pedagogové nové platové výměry, které jim zvýšily na základě rozhodnutí vlády plat. Zrušený tak byl takzvaný věkový automat, podle kterého se mzda navyšovala podle délky praxe, píše list. O zařazení do příslušné stupnice teď rozhoduje ředitel školy. Podle některých ředitelů škol si tak ministerstvo umylo ruce a přesunulo odpovědnost právě na ředitele. Podle nich jsou známy i případy, kdy učitel dostal přidáno tisíc korun, o jedenáct set ale přišel. Deník Právo také dodává, že ministerstvo navýšilo peníze všem školám stejně a rozdělení bude na krajích, což se ale stane administrativně náročným. O peníze tak přijdou střední školy, zaměstnanci mateřských škol si naopak polepší.


Česká armáda chce na výcvik pilotů další cvičné dvoumístné letouny. Píší to Lidové noviny. Stroje postupně nahradí dosluhující bitevníky L-39 Albatros ze základny v Náměšti. V soukromých hangárech za Prahou je sice 36 nepotřebných letounů L-159, jsou ale jednomístné. Armáda je chce přebudovat a do přestavby investovat 150 milionů korun. Chce také novými letouny zabezpečit výcvik mladých pilotů v budoucnosti. Staré Albatrosy z výzbroje vojska definitivně zmizí v období let do roku 2020. Ministerstvo obrany do nich loni muselo opět investovat 40 milionů korun a koupit pět motorů v Oděse, aby mohly vůbec do vzduchu. Podle plánů ministerstva obrany by nepotřebné letouny mohly být odprodány do Iráku, dodávají Lidové noviny.


Největší český server pro ukládání a stahování souborů Ulož.to chce začít prodávat legálně hudbu. Zda se to povede, bude záležet na výsledku jednání s organizací hájící práva hudebního průmyslu - Mezinárodní federací fonografického průmyslu (IFPI). Hospodářským novinám to řekl spolumajitel Ulož.to Jan Karabina. Úplná legalizace stahovacího serveru by přinesla nejen možnost prodávat hudbu, ale i vyšší výnosy z reklamy. Ta tvoří třetinu webového podnikání firmy. Podle Karabiny musí jít o co nejjednodušší model a za rozumné ceny, úměrné českému trhu. Hospodářské noviny konstatují, že na server Ulož.to pozornost přitáhl lednový zátah na internetové úložiště Megaupload v USA. Také český server je častým terčem stížností, že umožňuje sdílení pirátského obsahu. Podle Karabiny dělají vše pro ochranu autorských práv, řekl v rozhovoru v listu. Sama firma ale nelegálně nahraný obsah nevyhledává a maže jej až po stížnostech.


Ministerstvo oprašuje poplatek za užití nádraží, píše ekonomický deník E15. Vede ho k tomu podle listu očekávaný průnik dopravců na české koleje. Cestující ze soukromých vlaků se nevyhnou a prostory čekáren využijí. V železniční hantýrce se takovému poplatku říká “ošlapné”, konstatuje list. Problémem ale je, že mnoho budov vlastní dominantní dopravce České dráhy. Soukromí dopravci by tak museli podle svých slov platit drahám i náklady, které budovy nezatěžují. Ošlapné se má objevit v novém drážním zákoně a náklady navýší hlavně dopravcům. Zástupce jednoho ze soukromých dopravců Petr Kopáček deníku E15řekl, že "stát by neměl vlakovou dopravu zatěžovat nadměrnými poplatky, které železnici znevýhodňují vůči silniční dopravě."


Vymýcení hazardu bude znamenat méně peněz pro obecné rozpočty, píší Lidové noviny. Ještě loni peníze přerozdělovaly loterijní společnosti, letošek ale přináší řadu změn. Hazard se bude danit a obce dostanou více pravomocí k jeho kontrole. Podle vyjádření zástupců některých obcí se dobrovolně rozhodly snížit množství hazardu, i když jim přinese méně prostředků. Se změnou legislativy se také obce dostanou do situace, kdy budou zvažovat, zda je lepší hazard zrušit nebo nezrušit. Změna je ale často motivuje, aby si ho ponechaly, upozorňují zástupci sdružení proti hazardu. Za peníze se totiž staví potřebné stavby nebo jdou peníze na rekonstrukce budov či infrastrukturu obcí. Obce mohou zakázat s okamžitou platností videoloterijní terminály od ledna letošního roku.


Česká televize omezí kvůli sportu investice do výroby pořadů na většině svých kanálů. Uvedl to deník E15 s odkazem na detailní rozpočty České televize. Šetření letos čeká programy ČT1, ČT2 a ČT24, za jejichž pořady chce televize utratit 2,21 miliardy korun, meziročně o 74,4 milionu korun méně. Podle listu se úspory nejvíce dotknou programu ČT1, který proti loňsku přijde o více než 35 milionů korun nákladů. Vyšším rozpočtem proti roku 2011 disponuje pouze sportovní kanál ČT4. "Snížení výrobního úkolu na kanálech ČT1, ČT2 a ČT24 je způsobeno navýšením nákladů na vysílání třech významných sportovních událostí letošního roku, kterými jsou fotbalové Euro 2012, mistrovství světa v hokeji a letní olympijské hry v Londýně,"řekla deníku E15 mluvčí veřejnoprávní televize Michaela Fričová.