Žalobkyně chce pro politiky Víta Bártu a Jaroslava Škárku podmíněné tresty

Foto: ČTK

V pátek pokračoval už potřetí v tomto týdnu soud se členy nejmenší vládní strany Věci Veřejné. Po předkládání důkazů a výslechu několika svědků z řad politiků i novinářů v kauze údajného uplácení straníků promluvila státní zástupkyně. Ta navrhla pro šéfa poslaneckého klubu strany Víta Bártu i Jaroslava Škárku podmíněné tresty.

Vít Bárta  (vlevo) a Jaroslav Škárka,  foto: ČTK
Obžaloba viní Víta Bártu z uplácení nyní nezařazených poslanců Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Z přijetí úplatku je obviněn i Škárka. K celé události mělo dojít koncem loňského března. Kočí dal Bárta údajně půl milionu korun, prý tak chtěl posílit svůj vliv ve straně a požadoval také loajalitu. Kočí soudu dříve řekla, že obálku s penězi dala ihned do úschovy a sepsala prohlášení, že o půl milionu korun od Bárty nemá zájem. Měla ale strach obrátit se na policii, bála se vedení strany. Soud po měsíční pauze tento týden zasedl ve středu a pokusil se rozmotat složitý případ, ve kterém začaly figurovat i nahrávky, které pořídila poslankyně Kristýna Kočí. Ty nepřímo spustily současnou vládní krizi. Kočí na nich hovořila s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským o puči ve straně. Kristýna Kočí podle svých slov chtěla médiím popsat, že šéf klubu Vít Bárta nevede poslanecký klub demokraticky.

"Vít Bárta hovoří na klubu nepoměrně dlouho, desítky minut. Jeho slovo ve straně je mnohem zásadnější než slovo Radka Johna. Nesouhlasím s neustálým měněním postoje Věcí Veřejných."

Kristýna Kočí,  foto: ČTK
Kočí také u soudu prohlásila, že nahrávky pořídila nevědomky v opilosti a ministrovi Jankovskému se omluvila. Vzápětí po zveřejnění nahrávek přišel návrh Věcí Veřejných na opuštění vlády, od hrozby odchodem svých ministrů ale strana ustoupila. Jak Vít Bárta, tak Jaroslav Škárka u soudu obžalobu z úplatku odmítli. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. To ale odmítla státní zástupkyně Hana Vrbová.

"Je možno nade vší pochybnost dovodit skutečnost, že předaná finanční hotovost nebyla půjčkou, ale byla úplatkem."

Žalobkyně v pátek - tedy v osmý a poslední den v soudní síni - zeširoka popisovala dění ve Věcech veřejných na přelomu let 2010 a 2011 a shrnovala i průběh hlavního líčení. Na konci své řeči navrhla Vítu Bártovi a Jaroslavu Škárkovi podmíněný trest.

Hana Vrbová,  foto: ČTK
"V případě pana obžalovaného Bárty bych navrhovala uložení trestu ve třetině zákonné trestní sazby, ale s dlouhou zkušební dobou, která by byla samozřejmě soudem stanovena tak, aby bylo možné sledovat další jednání pana obžalovaného a aby byl zajištěn preventivní charakter toho trestu. V případě obžalovaného Škárky bych navrhovala uložení trestu těsně pod polovinou zákonné trestní sazby ustanovení se zkušební dobou trvání kolem dvou let."

Tresty jsou podle ní především výchovné, vzhledem k tomu, že oba muži byli v minulosti bezúhonní. V pátek promluvil i advokát Víta Bárta Oldřich Chudoba.

"Z pohledu toho, jakým způsobem je vymezen skutek nebo skutky pana doktora Bárty v obžalobě, tak dávám na zvážení soudu, zda v takovém případě nebude třeba rozhodnout, že skutek se nestal."

Rozsudek by měl podle předběžné dohody padnout v pátek 13. dubna.